El Govern ha decidit reduir els interessos del deute en 225 milions d’euros per donar resposta a les exigències que li va transmetre el ministeri d’Hisenda sobre la contenció de la disponibilitat de crèdit. Amb aquesta mesura pretén evitar retallades.

El ministre Cristóbal Montoro va enviar una carta a les comunitats que no van complir l’objectiu de dèficit l’any passat reclamant-los “la no disponibilitat de crèdits que garanteixi el compliment de l’estabilitat pressupostària establerta”.

Després de rebre la missiva, Junqueras va advertir que no pensava retallar en cap capítol que afectés l’Estat de Benestar.

La directora general de pressupostos ha fet arribar avui un certificat al ministeri en resposta al requeriment “d’adoptar un acord de no disponibilitat com a condició per aprovar el pla d’ajust i disposar del FLA” i amb la voluntat de “no retardar en excés els terminis de pagament a proveïdors”.

La directora general certifica que el Govern ha fet retenció de crèdits pressupostaris dels comptes del 2015 prorrogats el passat mes de desembre amb càrrec a la secció de deute “interessos dels préstecs en euros a llarg termini fora del sector públic” per un import del 225 milions d’euros.

Accés al FLA

El vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, ha assegurat, en declaracions a Catalunya Ràdio, que aquest és un "acord tècnic" que han tancat amb el Ministeri d'Hisenda. Així Catalunya compleix amb l'ajust requerit per accedir als fons del FLA, sense haver de fer retallades, sinó reduint la partida dels interessos del deute.

"Hem concentrat l'esforç en la reducció de la despesa en els interessos per no afectar a la política social de l'estat del benestar", ha assegurat. En conseqüència, ha afegit Junqueras, ja no té "sentit" la retenció del crèdit que el ministeri havia exigit per carta a Catalunya a fi de complir l'objectiu de dèficit del 2015.