L'alcaldable per Barcelona i ex-primer ministre francès, Manuel Valls, s'ha intentat desmarcar del pacte entre Ciutadans, Vox i Partit Popular per la investidura a Andalusia. En un comunicat, distribuït en francès, castellà i anglès, Valls assegura que la seva candidatura per Barcelona serà l'única que no pactarà amb "populistes i separatistes", en la que ha estat la primera valoració de l'ex-primer ministre francès del pacte.

A més, Valls, que compta amb el suport de Ciutadans de cara a les eleccions municipals, ha manifestat el seu "més profund pesar" pel pacte per investir Juanma Moreno, candidat del PP, compti amb els vots de l'extrema dreta espanyola en lloc d'haver pactat amb les altres forces parlamentàries a Andalusia, PSOE i Adelante Andalucía.

El candidat a l'alcaldia de Barcelona, però, no s'ha quedat aquí i també ha mostrat "la seva oposició més ferma" que els "grans partits europeus" legitimin partits d'ultradreta i extrema esquerra. A part, ha instat els estats membres de la Unió Europea que actuïn per frenar aquells que "pretenen soscavar" el sistema democràtic europeu.

"Lleial" a Barcelona

Valls ha aprofitat el comunicat per refermar la seva "lleialtat" a Barcelona i als seus ciutadans des dels valors de la "democràcia liberal i social, la Constitució i amb el projecte europeu", recordant, per segona vegada, que mai pactarà amb populistes ni independentistes, assegurant que cap candidatura pot prometre el mateix. Alhora ha fet bandera del suport que li brinda Ciutadans de cara a les eleccions i ha expressat que espera el suport de més formacions polítiques en els pròxims mesos. 

La defensa del seu projecte polític per la capital de Catalunya no podia acabar sense un retret a l'actual alcaldessa, Ada Colau, i cap als partits independentistes. Valls ha sentenciat que "Barcelona és una ciutat degradada" i que mai serà la capital d'una república" que portaria la ciutat al "desastre".

Defensa de Ciutadans

Ara bé, tot i rebutjar el pacte amb Vox, Valls ha defensat fermament l'acord de Govern a Andalusia entre Cs i PP, que segons ell "és clarament reformista". Alhora, ha assegurat que li consta que Ciutadans intentarà "prescindir" de Vox fins retornar-la a "un lloc marginal" en la política espanyola.

Per contra, el candidat a Barcelona, s'ha mostrat "decebut" amb el PSOE de Susana Díaz per haver mancat de "responsabilitat i sentit d'Estat" a l'hora de no facilitar la seva abstenció per fer una transició de poder sense el protagonisme de l'extrema dreta en la investidura.