No és habitual que els diumenges les portades de les principals capçaleres dels diaris de Catalunya i Madrid coincideixin en els seus titulars. És el dia en què els rotatius aposten pels temes propis per marcar línia. Però aquest 24 de març hi ha un protagonista unànime que destaca en tots els titulars principals: Vladímir Putin, el president de Rússia, que pretén utilitzar la massacre a la ciutat de Kransgorsk, als afores de Moscou, en el que han mort almenys 133 persones, per culpar a Ucraïna, posar al món en contra del país que va envair fa dos anys i aglutinar el poble rus en contra de l’enemic. Malgrat que l’Estat Islàmic ha reivindicat per activa i passiva l’autoria de l’atac terrorista, el president del règim rus intenta convèncer al món i al seu poble de la seva veritat, esgrimint com a argument que els 11 terroristes detinguts, quatre dels quals, els que teòricament van ser els autors materials de la massacre, van ser caçats en una carretera que portava a Ucraïna, per on pensaven fugir, i que allà se’ls va preparar una finestra pel costat ucraïnès per travessar la frontera. Tot són especulacions, però no hi ha cap prova. El president ucraïnès, Volodimir Zelenski, replica que tot és una invenció de Putin i que el que intenta és implicar-los en la massacre per justificar la guerra, i recrimina al president rus que va trigar un dia en trencar el seu silenci “pensant com atacar Ucraïna”. Però Putin clama venjança, i caldrà veure en el futur les conseqüències que aquest atac terrorista en territori rus acaba tenint per la pròpia guerra contra Ucraïna i contra Occident, en un moment en què els principals líders europeus alerten del perill de què la guerra s’estengui a Europa, i que el conflicte pugui escalar, fins i tot, cap a una confrontació mundial, amb l’amenaça nuclear latent. De moment, Putin ja ha promès venjança contra els autors materials i ideològics de l’atac a Moscou.

Els diaris de Madrid dediquen els seus titulars, a quatre columnes, a l’estratagema del president rus. El País titula: "Putin intenta lligar Ucraïna amb la matança que reivindica l'ISIS" i explica que el líder rus diu que els terroristes van tractar de fugir al país veí i promet venjança, tot i que els Estats Units no veuran raons per dubtar que les 133 morts han estat obra de l’Estat Islàmic. Un altre dels temes que el rotatiu madrileny destaca en la seva portada, sota el títol  "Habitatge, una emergència nacional", és el dels problemes per accedir a un habitatge, que assegura, “enverinen la vida dels espanyols i condicionen des de l’edat d’emancipació fins a la mobilitat laboral. També recullen en la primera pàgina del diari "Totes les amenaces de Miguel Ángel Rodríguez", el cap de gabinet d’Isabel Díaz Ayuso, que manté un pols amb periodistes de Madrid, entre ells uns redactors de El País. Altres titulars destacats són  "Màfies, coca, prostitució... La fúria que no cessa al congrés" i  "Un forat fiscal de sis milions en concerts a Espanya".

El Mundo també aposta per Putin en el seu titular principal: "Putin fa servir l'atemptat de l'IS per apuntalar-se i assenyala Ucraïna", i destaca que el president rus promet venjança i castic als terroristes que van matar 133 persones en el Crocus Hall, i que el president rus obvia la reivindicació de l’Estat Islàmic mentre la policia deté a quatre suposats autors de la Massacre. Això no obvia, per altra part, que el diari s’oblidi de Puigdemont i  l’independentisme. En una enquesta realitzada per El Mundo-Sigma Dos, el rotatiu afirma que "L'efecte Puigdemont no frena la reculada de l'independentisme" i que Junts “no remunta malgrat la posada en escena del pròfug com a candidat a president”, que “Esquerra també cau mentre que el PP va a l’alça gràcies al que perden Vox i Cs” i que “el PSC creix fins a 40 escons i la suma dels secessionistes no els permet governar”.

L’ABC, per la seva part, també aposta per un farcit titular a cinc columnes en la seva portada dedicat al president de Rússia. "Putin apunta Ucraïna com a còmplice de l'atemptat que ha deixat 133 morts a Moscou". Completa la portada un reportatge que, sota el títol "De l'institut a l'Exèrcit d'elit d'Israel", explica com “adolescents de 16 i 17 anys participen en durs programes d’entrenament i aviat pugen en l’escalafó (de l’exèrcit). Bona part dels 600 caiguts en la guerra de Gaza són militars amb rang malgrat la seva curta edat”, i mostra les imatges d’alguns d’aquests joves militars.

La Razón també aposta per Putin en la seva portada, amb una imatge de dos sanitaris retirant un cadàver en una bossa de plàstic, i destaca en el titular que “Putin clama venjança pels més de 130 morts en l’atemptat” i també que el govern rus suggereix la implicació d’Ucraïna, però que Kíiv rebutja l’acusació. Altres titulars del diari del Grup Planeta són que "Puigdemont guanya ERC a la Moncloa amb la seva estratègia" i ho raona en el fet que “la gestió del pròfug dilueix la confiança de què ERC aguanti i faci de costaler d’Illa. També dedica un titular al president del govern espanyol: "Sánchez amaga la seva debilitat i assegura que acabarà la legislatura", i crides de portada són: "Les sospites i les denúncies planen sobre Forestàlia"; "La passió segons Kate: tres setmanes a la intimitat abans de tornar a escena"; "Trist adeu a Sílvia Tortosa, musa del ‘destape’"; "Rellotge Turc: una joia única al món que dorm al Palau Reial".

'El País'
'El País'

 

'El Mundo'
'El Mundo'

 

'ABC'
'ABC'

 

'La Razón'
'La Razón'

 

Pel que fa als diaris catalans, La Vanguardia dedica la foto d’obertura que taca mitja de la seva portada a la massacre de Moscou. “Terror a Rússia. Putin vol incriminar Kiiv”, però el gran titular el dedica a una enquesta pròpia realitzada per Ipsos, segons la qual, "El PSC guanyaria el 12-M i l'independentisme perdria la majoria". Segons aquest sondeig, Junts i ERC protagonitzen una pugna ajustada per ser el segon, i PP passaria de 3 a 15 diputats, Vox retrocediria i Cs desapareix”. El que no diu en la portada és que l’enquesta es va fer entre el 16 i el 20 de març, abans de l’anunci de Puigdemont que concorreria com a cap de llista de Junts a les eleccions, i de què tornaria del seu exili per ser investit president si obtingués la majoria.

El Periódico, per la seva part, dedica el titular principal també a Putin, que “clama venjança per la massacre de Moscou”, i la foto principal és per Pogacar que “també regna a Pradell”, amb una imatge en la qual es veu al ciclista eslovè celebrant la victòria després de la seva exhibició en l’etapa reina de la Volta, “il·luminat pel mític cim”. El rotatiu català també destaca una entrevista a Marta Rovira, secretària general d’ERC, en la que diu que “Ja estem parlant del referèndum amb el PSOE”, i també fa el tema del diumenge sobre la trama Koldo, que “deixa forats en 10 comunitats autònomes.

El diari Ara també recull en el seu titular principal que “Putin clama venjança i apunta a Ucraïna”, explica que el president rus parla d’un operatiu de fugida dels terroristes preparat des del costat ucraïnès, i que silencia la reivindicació de l’Estat Islàmic en un atemptat amb onze detinguts i almenys 133 morts. El rotatiu també ha fet una entrevista a l’alcalde Jaume Collboni en la que reconeix que “Barcelona no pot absorbir més creueristes”, i en el Dossier, analitza “perquè el castellà sedueix als joves”, esgrimint que l’ús del català com a llengua habitual “cau 15 punts en 15 anys.” Pep que fa al Punt Avui, com és habitual, dedica la seva portada a un gran reportatge propi, sota el títol. “L’orientació laboral, descentrada”, on recull “el crit d’alerta dels professionals que ajuden els aturats a trobar feina: la precarietat i la falta de recursos els impedeixen fer bé una tasca clau en el marcat laboral”.

'La Vanguardia' CAT
'La Vanguardia'

 

'El Periódico' CAT
'El Periódico' 

 

'Ara'
'Ara'

 

'El Punt Avui'
'El Punt Avui'
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!