"No ha anat bé". Així de ras i així de curt resumien fonts presents a la represa de les negociacions entre Esquerra Republicana i Junts per Catalunya. Els equips negociadors dels dos principals partits de l'independentisme han tornat a veure's aquesta tarda per intentar reconduir la situació i evitar que Catalunya s'estimbi d'aquí a quinze dies en unes noves eleccions al juliol. 

La cita ha estat el resultat d'un primer intercanvi de missatges al més alt nivell entre Pere Aragonès i Jordi Sànchez, que han convingut que les seves respectives delegacions es reunissin per abordar el nou escenari obert després de l'anunci d'ERC aquest dissabte d'abandonar la negociació per repetir la coalició i explorar la possibilitat de governar en solitari. Ha estat la primera trobada després de tres dies de molt de soroll durant els quals l'ombra de l'amenaça electoral ha anat fent-se gran

Va de 4 vots

Fonts d'ERC lamenten que surten de la reunió amb la sensació de no saber quina credibilitat donar a Junts. Expliquen que Sànchez els ha traslladat la seva negativa a facilitar la investidura d'Aragonès. Ni tan sols, diuen, amb els quatre vots que el mateix secretari general de Junts havia plantejat cedir si s'arribava a bon port. 

Instants abans, des de la formació que lidera el tàndem Sànchez-Puigdemont -per bé que el president es manté al marge de la negociació- ha emès un breu comunicat que ja apuntava al bloqueig. Tres frases i cap menció a la investidura. Només la reclamació a ERC de reprendre les converses per un govern de coalició "amb l'objectiu d'implementar el mandat electoral que es desprèn del 52% dels vots independentistes". I un avís, que "la millor manera d'evitar eleccions és recuperar les negociacions per fer un acord de legislatura". 

Aquesta postura topa frontalment amb la determinació verbalitzada tant en públic com en privat per part d'Esquerra d'aparcar la possibilitat que Junts entri al govern ara mateix. L'aposta dels de Junqueras és que els donin suport a la investidura i donar-se temps per poder madurar l'acord amb el govern ja en marxa. I un cop arribi, sigui en setmanes o mesos, que els junters facin el salt a l'executiu. I això Junts no ho compra. 

Després de gairebé tres mesos i més de 30 reunions, la constatació entre totes dues parts és que el gran impediment per tornar a convergir a la Generalitat és la divergència sobre el camí que cal seguir per avançar cap a la independència. Tant en el com, com en el quan i el qui. En essència, mentre ERC insisteix en donar crèdit a la taula de diàleg mentre es prepara una alternativa realista, a Junts situen la confrontació com la clau per avançar.

El Consell per la República, la punta de l'iceberg

El Consell per la República s'ha erigit com el gran escull. Junts vol que sigui el marc on es piloti el rumb del procés i ERC considera que aquest òrgan és un actor més, com ho són l'ANC o Òmnium, i que una cosa és que participi del debat i l'altra que lideri les decisions a prendre. Amb tot, fonts coneixedores de les converses afirmen que només es tracta de la punta de l'iceberg

Malgrat la decepció, des d'ERC es mostren disposats a lluitar fins el darrer minut per evitar la repetició d'eleccions, que es convocaran automàticament per mitjans de juliol si el 26 de maig no s'ha investit president. En paral·lel a Junts, els republicans mantenen línia oberta amb els comuns, que estan disposats a donar el seu sí a Aragonès. 8 diputats que sumats als 9 de la CUP i els 33 d'ERC serien encara insuficients. Per si de cas, i segons ha pogut saber ElNacional.cat, a la seu de Calàbria començaran a engegar la maquinària de campanya a finals de setmana

A la imatge principal, Aragonès i els negociadors d'ERC i Junts a Lledoners. / E. Parey