La cavalcada Magues de Gener ha recorregut avui els carrers del centre de la ciutat de València entre els aplaudiments dels centenars de persones que han acudit a presenciar la desfilada i els intents de boicot protagonitzats per membres de grups de l'extrema dreta, entre els quals un grup que, onejant banderes espanyoles, ha cantat l'himne feixista Cara al Sol davant d'una exhibició de muixeranga i xiulat una peça musical que alguns assistents han identificat com l'himne nacional català, Els Segadors, tot cridant que "està prohibit".

La cavalcada, que se celebra per tercer any consecutiu organitzada per la Societat Coral del Micalet, amb l'objectiu de recuperar l'esperit de la Festa de la Infantesa que va tenir lloc en aquesta ciutat quan va ser capital de la República el 1937, ha començat abans de les 12 del migdia des del Parterre.

Allà, membres de l'extrema dreta, convocats en els últims dies a través de missatges per Whatsapp, ha fet una xiulada i proferit crits de "fora" mentre brandien banderes del País Valencià i d'Espanya, sota una forta presència policial i mentre els assistents aplaudien la cavalcada i cridaven "visca les Reines Magues".

La desfilada ha acabat a la plaça de l'Ajuntament de València, on les Magues, que representen la Igualtat, la Llibertat i la Fraternitat, han estat rebudes per l'alcalde, Joan Ribó, entre crits de "pau i cultura", i posteriorment tots han sortit al balcó municipal.

Durant l'espera, s'han produït enfrontaments verbals i s'han creuat insults entre els assistents i les persones que han intentat boicotejar l'acte amb xiulets i crits de "som valencians, mai catalans" o "Espanya unida mai serà vençuda".

Agents de la Policia Nacional ha hagut de formar un cordó a la zona delimitada als espectadors i, segons fonts d'aquest cos, "s'han produït diverses identificacions preventives".

La cavalcada s'ha celebrat un dia assolellat, després de la pluja que va caure ahir a la tarda a la ciutat, i centenars de persones han acudit a presenciar la desfilada, que ha discorregut pel mateix recorregut que les passades edicions amb el lema de l'ecologisme.

Les dones que representen les magues són Chelo Sánchez, que representa la Igualtat, María Escalona, la Llibertat, i Laura Belenguer, la Fraternitat, que han defensat un 2018 "lliure de violència masclista" i viure en un "món d'abraçades i somriures".