El Reial Institut Elcano, un dels organismes que assessora el govern espanyol, reconeix en la seva darrera actualització del seu informe sobre el procés independentista català, que la crisi constitucional territorial espanyola "és profunda i durarà". "A curt termini no s'espera una ràpida despolarització", pronostica.
Segons aquest institut, que fa tota mena d'informes interns espanyols i internacionals, la combinació de factors -en al·lusió als presos i exiliats- i la correlació de forces "fa que la integritat d'Espanya no corri perill".
Reconeix que la repressió polícial contra el referèndum va portar simpaties internacionals cap a la independència de Catalunya. "Encara que els arguments i factibilidad de la secessió de Catalunya siguin molt febles, l'independentisme català va obtenir algunes simpaties internacionals, que es justifiquen en part en el que va succeïr durant l'intent de referèndum (declarat il·legal pel Tribunal Constitucional) que va tenir lloc l'1 d'octubre, amb una participació estimada de només el 40% però en el qual es van produir episodis violents per l'actuació de la Policia Nacional i Guàrdia Civil", apunta.
El Reial Institut Elcano creu que Internacionalitzar el procés de secessió "s'ha convertit en un factor clau" per a l'estratègia de l'independentisme català. Al seu entendre, la comunitat internacional defensa la integritat territorial dels Estats. Creu que l'independentisme apel·la a arguments de lògica idealista quan apel·la a la democràcia a nivell internacional, però en canvi el veu realista quan amenaça amb escenaris de caos.
"La lògica que hi rau és de vegades idealista: malgrat el paradigma dominant a la comunitat internacional de defensa de la integritat territorial, els independentistes addueixen que la UE i les grans potències haurien de donar suport al suposat “mandat democràtic” català. Però altres vegades s'acudeix també a arguments realistes: els governs estrangers i els mercats financers no podrien assumir una situació caòtica i una possible fallida espanyola tenint en compte l'elevat deute públic del país i la importància de l'economia catalana", resumeix.
Segons l'Institut Elcano, la independència unilateral no té suport internacional, però si fos pactada seria vista amb més bons ulls. "El suport exterior a la independència de Catalunya és limitat i pràcticament nul si es tracta d'un procés unilateral. No obstant això, alguns mitjans internacionals i sectors de l'opinió pública europea estan a favor que el govern d'Espanya adopti una actitud negociadora i fins i tot que la solució inclogui un referèndum que pregunti per la secessió", assenyala.