La inspecció fiscal ha obert una informació prèvia després de rebre una denúncia d'una associació d'advocats contra la fiscal estrella del judici de l'1-O i ex-fiscal general de l'Estat Consuelo Madrigal, pel contingut d'un article molt crític amb la gestió de la pandèmia per part del govern espanyol, que va publicar al diari El Mundo el passat 3 de maig.

La tramitació d'aquest assumpte és independent de la investigació interna que ha obert la inspecció en relació amb les manifestacions realitzades pel tinent fiscal del Tribunal Suprem, Luis Navajas, que en entrevistes recents va apuntar que dos companys havien intentat de "influir-lo" sobre el sentit de l'informe que ell estava fent en relació amb les querelles presentades contra el govern espanyol per la forma de gestionar la crisi sanitària.

Article Consuelo Madrigal
 

El polèmic article de la fiscal Consuelo Madrigal al diari El Mundo

La denúncia contra Madrigal, la presentació de la qual obliga almenys a un estudi, segons les fonts consultades, ha estat presentada pel Fòrum d'Advocats i Advocades d'Esquerra, malgrat que l'article va ser publicat fa gairebé cinc mesos. Consideren que el contingut de l'article ha de ser mereixedor de sanció disciplinària.

Sobre la recerca de les pressions denunciades per Navajas, el decret d'incoació de les diligències no assenyala contra qui es dirigeixen les actuacions, si bé un dels fiscals apuntats en les entrevistes és Madrigal. La indagació se cenyeix de moment a l'anàlisi del que s'ha dit i s'estudiarà si mereix ser objecte d'un expedient disciplinari contra algun membre de la carrera fiscal en particular.

Segons el relat de Navajas, quan van començar a presentar-se les querelles contra el govern espanyol pel coronavirus, alguns fiscals van acudir al seu despatx per intentar influenciar-lo sobre el fons d'aquest assumpte. En concret, va apuntar Consuelo Madrigal i "un altre company" el nom del qual no va voler revelar. "Són fiscals d'altíssima consideració, però que en aquest assumpte concret estan contaminats ideològicament", va dir.