Simpatitzants de Ciutadans miren el resultat dels sondejos a TVE / Pilar Carracelas

Cares de preocupació –entre els pocs simpatitzants que s'han aplegat– durant tota la nit a l'Hotel Barceló Sants, on Ciutadans celebra la nit electoral a Barcelona. A les eleccions catalanes, a la mateixa sala, hi havia simpatitzants somrients amb cara de no acabar de creure's el resultat, millor del que esperaven. A les eleccions generals, hi ha hagut simpatitzants seriosos, també amb cara de no acabar de creure's el resultat, però per dolent.

Quan començava l'escrutini, les cares dels pocs militants que treien el cap, mirant la televisió, ho deien tot. Càrrecs tècnics de la formació fins i tot s'han preguntat si aquestes previsions, de complir-se, podrien tenir alguna conseqüència per als seus llocs de feina. "No crec que ens afecti, no?", han comentat. Amb el 90% escrutat, només una vintena de simpatitzants han omplert la sala. Alguns, fins i tot, n'han sortit i han marxat. Quan la formació ha pujat del 39è al 40è escó, només cinc o sis persones han cridat amb eufòria. El 27 de setembre, a la mateixa hora, l'ambient era de festa, amb tanta gent que no s'hi cabia.

Durant l'estona que ha durat el pica-pica que ha ofert Ciutadans als periodistes, tres membres de la formació donaven ja per fet el govern PSOE-Podemos. Tres diputades al Parlament de Catalunya han evitat entrar al saló on ha de comparèixer el candidat per Barcelona Joan Carles Girauta al final de la nit, quan hagi parlat Albert Rivera des de Madrid.

"Beneïda punxada"

El cap de campanya de la formació, José Manuel Villegas, ja ha valorat a Madrid els sondejos a peu d'urna i ho ha fet com a "satisfactoris". Considera aquest "un moment històric" i es felicita per "la fi del bipartidisme" i perquè "la opció de centre s'obre pas". Respecte de la valoració del resultat de Ciutadans com a "punxada" ha comentat que, si ho és, és una "beneïda punxada", i ha volgut recordar que Ciutadans no donarà suport a cap govern del qual formi part Podemos.

Ampliarem aquesta crònica al llarg de la nit.