La inoperància que ha mostrat el president espanyol, Pedro Sánchez, en la gestió de la crisi del coronavirus ha provocat avui una revolta d'autonomies, molt pressionades pel malestar ciutadà. Ja no és només el president Quim Torra el qui fa una esmena a la totalitat a la política del govern espanyol i reclama el confinament total, sinó que també posen el crit al cel Andalusia, Castella-la Manxa, Múrcia i el País Valencià, i aquestes dues últimes amb accions unilaterals.

Aquesta revolta ja comença a tenir efectes, i ha fet esclatar la política centralitzada del ministeri de Sanitat, encapçalada per Salvador Illa, de requisar mascaretes i material sanitari, que ja és evident que ha fracassat. I, encara és més important, ha quedat desgavellada la decisió de Sánchez d'aplicar un 155 per recuperar les competències de Sanitat. Déu-n'hi-do per a un dirigent socialista.

Ni en les comunitats socialistes s'acaba d'acceptar aquesta decisió. El president valencià, el socialista Ximo Puig, ha tirat pel dret davant de la visible passivitat del govern espanyol i ha noliejat dos avions a la Xina per portar material sanitari amb el qual cobrir les necessitats en la lluita contra el coronavirus. Puig ho ha anunciat tot just sortir de la reunió telemàtica amb Sánchez i els presidents autonòmics, mentre afegia que amb l'ajuda del ministeri de Sanitat "no n'hi ha prou".

 

El president de Múrcia, Fernando López Miras, que governa amb el suport de Cs i Vox, ha anat més enllà i ha firmat una ordre de "tancament total de la Regió, excepte els serveis mínims", és a dir, el confinament total que des de fa una setmana reclama el president català, Quim Torra. El popular López Miras ha desafiat així les indicacions de Pedro Sánchez. Múrcia ha demanat que el govern espanyol l'autoritzi a executar-ho, o que li passi la competència.

 

Dins la reunió de presidents amb Sánchez, Torra ha plantejat la necessitat del confinament total. I a més del president de Múrcia, també hi han estat d'acord els de Castella-la Manxa i Andalusia.

El president de Castella-la Manxa, el també socialista Emiliano García-Page, fins i tot no ha volgut criticar aquesta tarda Torra, tot i els esforçats intents de la presentadora de La Sexta Cristina Pardo perquè l'ataqués. "Bastantes de les coses que ha dit Quim Torra m'han semblat molt assenyades", ha indicat Page amb una formulació inusual. 

A Andalusia la relació institucional amb el govern de Pedro Sánchez es va tòrcer dimecres quan va aparèixer un vídeo de la Guàrdia Civil en què es presentava com una actuació modèlica que s'havien requisat mascaretes a Jerez per traslladar-les a l'hospital Infanta Sofia de Madrid. Allà va començar l'esquerda de la política de Salvador Illa d'incautar material.

Ahir la inicial esquerda ja era una fissura oberta, perquè va transcendir que la política militaritzada d'incautacions havia fet perdre 1 milió de mascaretes comprades a la Xina, ja que el país asiàtic va témer que les requisessin i no les cobressin. Les mascaretes van acabar a Alemanya, per descomptat pagades puntualment. 

El president andalús, Juanma Moreno (PP), que governa amb el suport de Cs i Vox, ha acabat avui defensant el confinament total, en la línia de Catalunya. No ha aguantat la inoperància del govern de Pedro Sánchez.

Des d'aquesta setmana, ja no és tan fàcil atacar el president Quim Torra en la política espanyola i espanyolista. 

Segueix totes les notícies i el minut a minut sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món.