El diplomàtic espanyol Inocencio Arias va obrir dijous a l'Auditori Municipal de Tomares (Sevilla) el vuitè cicle 'Espanya a debat', en el qual també hi haurà el director d'El Mundo, Francisco Rosell, el 13 de febrer, i Nicolás Redondo, que tancarà les jornades el dia 20.

Àries ha assenyalat respecte a la visita a Catalunya del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, que "jo no crec que Sánchez els vagi a donar la independència, però sí que farà concessions que després serà molt difícil que tinguin tornada enrere".

El diplomàtic ha assenyalat l'educació com un dels principals problemes de Catalunya, doncs "se'ls va donar l'educació i ara s'ha convertit l'escola en una fàbrica d'independentistes, perquè se'ls omple el cap de mentides històriques, com que ja van voler independitzar-se d'Espanya durant la Guerra de Successió, quan aquell conflicte no va tenir res a veure amb la independència: es lluitava perquè Espanya tingués un rei Borbó o austríac".

"La situació actual no només no la permetria Rajoy, sinó que tampoc no ho haurien fet González ni Guerra. Li haurien dit a Torra que parlarien de qualsevol cosa menys de qualsevol assumpte que signifiqui la ruptura d'Espanya", ha afegit Àries.

"Dreta acomplexada"

Per a Arias, que juntament amb la seva trajectòria professional en l'àrea de la diplomàcia ha dut a terme tasques tan variades com les de director general del Reial Madrid, articulista, docent universitari, escriptor i fins i tot actor, "la dreta està acomplexada perquè li diuen franquista i no vol sortir a la palestra, i l'esquerra ven molt bé la seva suposada superioritat moral. Ha estat molt més hàbil que la dreta a l'hora de presentar-se davant de la societat".

El periodista Francisco Robles ha actuat com a moderador d'una jornada en què el seu protagonista, autor de diversos llibres i col·laborador en diferents mitjans de comunicació, ha manifestat a més que "a mi qui estigui en el poder m'importa un rave, el que m'importa és Espanya".

'Espanya a debat' és un cicle organitzat per l'Ajuntament de Tomares que aprofundeix en l'actualitat nacional a través de l'intercanvi d'opinions amb alguns dels seus protagonistes, que exposen els seus punts de vistes sobre aspectes com la política o la societat espanyola.

En aquesta edició participaran, també a més d'Àries, el director d'El Mundo, Francisco Rosell, presentat per José Antonio Gómez Marín, que serà a Tomares el dia 13 de febrer, i el polític socialista Nicolás Redondo Terreros, presentat per Cristóbal Cervantes, que posarà el punt final a l'esdeveniment el dia 20.