La reunió dels presidents Pedro Sánchez i Quim Torra havia estat preparada mil·limètricament pels respectius gabinets. Fins al darrer detall. Des del lloc on Torra rebria Sánchez fins al nombre de preguntes que podrien fer els periodistes. Però tot era susceptible de canviar, i així ha estat fins al darrer instant, la qual cosa no ha evitat moments de tensió.

Un d'aquests moments ha estat quan l'equip de Sánchez ha constatat que el president espanyol baixaria del seu vehicle a la Plaça Sant Jaume, davant la porta del Palau i, per tant, sota el balcó on penja la famosa pancarta exigint Llibertat d'expressió i opinió. En adonar-se de la situació han reclamat desencotxar i fer la salutació dins de l'edifici la salutació, però allà ja hi havia els Mossos de gala en formació i a punt per passar revista amb la catifa vermella.

Des del gabinet de presidència se'ls ha recordat que se'ls havia ofert la possibilitat de fer la reunió al Palau Nacional per evitar aquesta situació. L'arribada ja no es podia fer d'una altra manera. Finalment Sánchez ha baixat del vehicle a la plaça, emmarcat per la pancarta, però els funcionaris de la Moncloa s'ha preocupat que el vehicle fos introduït dins del palau per no repetir l'escena a l'hora de marxar.

sanchez torra passen revista mossos palau Generalitat Jordi Bedmar

Un cop dins, Sánchez ha saludat Torra, amb un "president, com estàs?", que ha cridat l'atenció just en un moment en què algunes formacions li qüestionen el càrrec arran de la seva inhabilitat com a diputat -el PP l'ha denunciat per usurpar funcions-. Durant la roda de premsa, el cap de l'executiu espanyol s'hi ha referit com president o l'"actual president".

El que no estava previst, si més no no ho tenia previst el Govern, és que Sánchez arribaria amb un document de quatre pàgines sota el braç amb el que ha descrit com "l'agenda per a la retrobada". Encara no havia trepitjat Sánchez el palau i ja havia transcendit tant l'existència del document com el seu contingut.

No obstant això, segons fonts del Govern, el document no només no s'ha abordat durant la trobada sinó que Sánchez no li ha arribat a donar a Torra. De fet, asseguren que els papers han quedat oblidats damunt la taula del saló on s'ha fet la reunió i que ha estat el president de la Generalitat qui, un cop Sánchez ha marxat per acudir a la roda de premsa, hauria advertit a un membre del seu equip que el president espanyol havia oblidat uns documents damunt la taula. "No, aquest document és del que havien de parlar", li han aclarit. 

Torra no ha portat cap document a la reunió però sí dos llibres Inventing Human Rights de Lynn Hunt i Llibertat i sentit de Lluís Solà que ha regalat a Sánchez. Els serveis de protocol de la Moncloa sabíen que li regalaria uns llibres, però desconeixia els títols, la qual cosa ha provocat també inquietud. Tant bon punt, el president li ha lliurat, algú s'ha encarregat de fer-los desparèixer de la reunió, per la qual cosa ni els fotògrafs ni els periodistes que han entrat al Saló dels Diputats, després de les càmeres de televisió, no els han pogut veure. Sánchez no ha correspost al gest amb cap present.

Un altre dels canvis de darrera hora que s'ha introduït a la cita ha estat el lloc de la roda de premsa. Els dos gabinets havien acordat que es faria al Pati de Carruatges, al peu de l'escala de pedra, però ahir al vespre, des de la Moncloa es va reclamar utilitzar la galeria gòtica, el lloc on es fan les compareixences més solemnes del Govern. De res va servir que des de la Generalitat s'argumentés que l'espai era molt limitat i fins i tot es mostressin imatges d'actes oficials al Pati de Carruatges per demostrar que es tracta també d'un espai noble del Palau. 

La compareixença s'ha fet finalment a la galeria. Del contingut de la roda de premsa, ha sorprès al president que Sánchez anunciés que hi havia un acord per celebrar la reunió el mes de febrer, perquè Torra li havia insistit que, tot i la voluntat que es faci tan aviat com sigui possible, abans ha d'abordar el tema amb els partits i les entitats independentistes. De fet, també Sánchez ha explicat durant la reunió que havia d'abordar el tema amb els seus socis de govern.

Rere els presidents, tant a la roda de premsa, com durant la trobada al Saló dels Diputats, hi havia una bandera espanyola i una senyera. També a la façana del palau s'han renovat les banderes, que havien quedat esquinçades pel temporal de vent. Mentre es feia la roda de premsa, al fons del pati dels Tarongers, molt lluny, quedava l'enorme llaç groc del palau. 

S'ha acordat que els periodistes podrien fer tres preguntes, a cadascun dels presidents, i que els corresponsals estrangers podrien plantejar una quarta qüestió, la qual cosa ha obligat també la premsa a acordar les preguntes.

En acabar, Sánchez i el seu equip de la Moncloa han marxat amb la mateixa diligència amb què havien arribat. A la tarda li toca reunió amb sindicats i PIMEC i, al vespre, trobada amb el PSC.