Llibertat d'expressió limitada. L'Audiència Nacional ha condemnat a pagar una multa de 720 euros per un delicte contra la corona a un veí de Montbrió del Camp (Baix Camp), jutjat la setmana passada per publicar un missatge a Twitter, en què insultava i cridava a tallar el coll al rei Felip VI, segons ha avançat l'ACN. El jutge imposa la sanció demanada per a fiscalia i considera provat que a les 21.05 hores del 18 de març de 2020, coincidint amb el discurs que va donar el Rei per televisió per la pandèmia de la covid-19, Albert Baiges, que aleshores tenia 35 anys, va publicar en obert un missatge al seu perfil de Twiter en què deia: "En serio. Tallem-li el coll a aquest fill de puta, estem tardant. #coronaciao". La sentència no és ferma i es pot recórrer davant la sala penal de l'Audiència Nacional. El magistrat José Manuel Fernández Prieto deixa constància en la seva resolució d'altres comentaris realitzats per l'acusat contra la corona, però considera que només la ressenyada anteriorment "és clarament injuriosa, en dir a una altra persona fill de puta". En el judici, Baiges va declarar que va fer aquelles piulades per "denunciar una institució retrògrada com la corona".

"Aquesta expressió injuriosa --assenyala en la resolució-- quan és dirigida de forma clara i expressa contra el rei, quan no es troba en l'exercici de les seves funcions i és propagada per escrit i amb publicitat a un nombre indeterminat de persones són constitutives de delicte". Per al magistrat no té justificació, “ni en la crítica ni en la llibertat d'expressió, ja que per mostrar una convicció antimonàrquica no cal arribar a l'insult, ni acompanyar-lo amb una invitació pública a tallar el coll, expressió aquesta última que reflecteix el clar ànim d'injuriar que guiava el subjecte en anomenar fill de puta el monarca".

 

Resolució

En la sentència, el magistrat recorda la reiterada doctrina del Tribunal Suprem en què l'exercici de la llibertat d'expressió (també el dret a la informació) no pot justificar sense més ni més l'ús d'expressions o apel·latius insultants, injuriosos o vexatoris que excedeixen el dret de crítica i són clarament atemptatoris per a l'honorabilitat d'aquell comportament o manifestacions del qual es critiquen, fins i tot si es tracta de persones amb rellevància pública, ja que la Constitució no reconeix el dret a l'insult. Afegeix que la resta de frases publicades per l'acusat a Twitter podran ser de millor o pitjor gust, però no contenen cap frase susceptible de ser qualificada d'injuriosa contra el rei, del qual el govern espanyol del PSOE ara  vol mantenir la seva prerrogativa d'inviolable.

L’atestat policial, recollit per la Fiscalia, va recuperar altres missatges seus, on li deia “xusma” al cap de l’Estat o “pus” a la princesa Elionor. També per escriure “Fuck Spain” o per retuitar una piulada que recordava José Miguel Beñaran Ordeñana, Argala, membre d’ETA que va atemptar contra Carrero Blanco, en els 41 anys del seu assassinat a mans del Batallón Vasco Español.

Un dia abans de ser jutjat, Baiges va participar amb la diputada Eulàlia Reguant, que també afrontava judici al Suprem, que al final va ser suspès, en un acte públic al barri madrileny de Lavapiés. Però també hi havia altres encausats per plantar cara a l'extrema dreta.