El lehendakari, Iñigo Urkullu, ha advocat aquest diumenge per un nou estatus polític per al País Basc "de sobirania compartida" que el converteixi en "més Estat basc". Així, l'aposta de qui tornarà a ser el nou cap de llista del PNB a les properes autonòmiques és passar de "la interdependència a més sobirania".

L'anunci, que ha fet en el marc de l'acte del partit per l'Aberri Eguna, és una declaració d'intencions. Des de la Plaça Nova de Bilbao, el nacionalista ha assegurat que la formació treballa "el present per construir el futur" a partir, això sí, de "diàleg i entesa, de negociació i acords". En aquest sentit ha recordat que "el pacte és l'arrel de la Confederació dels Estats Bascos, la Nació Foral", en definitiva, una manera de fer d'un nacionalisme que ha definit com a "cooperatiu, col·laboratiu i inclusiu".

"Catastrofistes"

Urkullu ha repartit a tort i a dret. El lehendakari ha descartat prendre "ni un minut a contestar els catastrofistes", però tot seguit ha acusat als qui "des d'una comoditat no saben fer res més que criticar i exigir", als qui prediquen "una Arcàdia feliç" i als que "prediquen justícia social i prestacions sense límit". 

A l'altre costat de la balança, el dirigent ha carregat contra aquells que es presenten com a nova política i "pocs mesos després vam constatar les maneres de centralisme democràtic pròpies d'èpoques passades". "No ens deixarem enganyar ni pels nous ni pels vells predicadors. Nosaltres tenim el nostre propi camí i no ens desviarem d'ell", ha conclòs a tot això. 

L'objectiu del partit, diu, davant d'aquest panorama, és afrontar els diversos reptes com el demogràfic i d'integració social, el de la "legitimitat democràtica, el de la seguretat i la pau, i el de la sostenibilitat i l'adaptació al canvi climàtic en tots els ordres". I tot això assegura que es farà amb "honestedat i integritat".