El lehendakari, Iñigo Urkullu, ha apel·lat a fer un "esforç per unir" i per "ampliar i eixamplar els acords entre diferents" per avançar en matèria d'autogovern i també en altres reptes que Euskadi afronta de cara al 2020, com ara l'ocupació.

En el seu tradicional missatge de final d'any, Urkullu ha fet balanç de 2019 i ha exposat els seus propòsits per al pròxim exercici, l'últim de la seva segona legislatura, i ho ha fet al costat de l'arbre de Gernika, un símbol, ha dit, que "reuneix i uneix la diversitat de sensibilitats" de la societat basca, tal com ha descrit.

"Hem de posposar el que ens divideix i avantposar el que ens uneix. Sumar voluntats per afrontar els reptes i aprofitar les oportunitats que tenim per davant", ha recalcat el lehendakari, que ha remarcat també que l'important per a Euskadi és "unir".

Reforma de l'Estatut de Gernika

Així i sobre el futur de l'autogovern basc i la reforma de l'Estatut de Gernika, Urkullu ha recordat que el fàcil és acordar "només entre els qui pensen igual" i que el "difícil" passa per "ampliar i eixamplar els acords entre diferents".

Per això ha assegurat que la "clau" està en "fer un esforç per unir", per "ampliar els punts de trobada des del respecte".

Però també ha apel·lat a sumar forces per generar el 2020 més i millor ocupació, especialment per als joves, i impulsar un nou model d'empresa, més participatiu i inclusiu.

Durant el seu discurs, ha fixat altres objetivos com l'ecològic on ha dit que Euskadi està "en marxa" i ha assegurat que l'emergència climàtica, la transició energètica o la mobilitat sostenible formen part de les prioritats del seu Executiu i de la societat basca en el seu conjunto.