El número dos de Podemos, Íñigo Errejón, ha recomanat al PP que "comenci a destruir documents" perquè al seu entendre els queden "cinc dies de saqueig de les institucions". En l'acte final d'En Comú al barri de Sant Andreu de Barcelona, Errejón ha reivindicat que “el canvi polític és extraordinàriament urgent per raons d’higiene democràtica” perquè en un país normal, en referència al cas Jorge Fernández, Mariano Rajoy dimitiria.

Com que, ha dit, “sabem que no ho farà”, ha apel·lat a “ensenyar-li la carta d’acomiadament sense indemnització el proper diumenge”. I és que “ja no esperem la dimissió, l’únic que esperem és que en cinc dies facin les maletes i s’emportin les clavegueres i la màquina de l’Estat”.

Concretament, en aquest últim cas, que afecta l’independentisme, el podemista ha criticat que Fernández hagi utilitzat les institucions en contra del procés sobiranista, en contra de la voluntat de la ciutadania. Enmig d’un bany de masses, ha clamat que “hem de guanyar junts per garantir un referèndum que respecti la paraula del poble de Catalunya”, perquè “som els únics que podem guanyar” contra els que el “maltracten” i “l’amenacen”.

L’experiència de govern

Els comuns han girat la truita al que diuen que tant reivindiquen els de Mariano Rajoy, que és l’experiència de govern. Xavier Domènech, cap de llista per Barcelona, ha assenyalat que “ja sabem quina és”, i és que “el partit més corrupte de la història del país utilitzava recursos públics per crear casos de corrupció ficticis contra tots nosaltres”.

Domènech, prèviament a Errejón, s’ha sumat a la idea que el PP no se n’anirà sol, sinó que se l’haurà de fer fora democràticament. Comparant-lo amb el cas Watergate i Richard Nixon als EUA, “que tampoc va voler dimitir”, el confluent ha afirmat que “el 26-J aquest poble organitzarà un impeachment absolutament poderós per fer fora el PP del govern”.

Però cal “una concentració extraordinària de vots per aquesta gran oportunitat”. Concretament, ha remarcat, vots progressistes, sobiranistes, els “d’un sol poble”. Amb una plaça al clam de “vamos a ganar al Partido Popular”, i amb una conclusió de llibre, Domènech ha dit que “els catalans ens mereixem com mai fer fora la màfia de les nostres vides, el cinisme constant d’aquest govern”.

L’experiència de Colau

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, té ganes d’explicar experiències. Sincera, entregada, i després d’haver donat a conèixer que va patir assetjament sexual, ha desvelat que a la llotja del Futbol Club Barcelona es va trobar amb un ministre de José María Aznar: José Maria Michavila. Aquest, a qui ella no va reconèixer, li va demanar una selfie, i en fer-se-la li va deixar anar: "Els farà molta gràcia als meus amics, que et veuen com una antisistema perillosa”.

Això per Colau va ser una falta de respecte. “Pensarem en ell i els seus amiguets que es riuen de nosaltres i els farem fora per la via democràtica amb un gran somriure”, ha clamat, alhora que ha remarcat que “el menyspreu els el deixem a ells”.