Junts per Catalunya, des de l'oposició, continua marcant perfil propi en qüestions que consideren clau, com en aquest cas insistint en les "ocupacions conflictives". El grup al Parlament ha registrat aquest dimecres una proposició de llei que busca posar fi a aquestes ocupacions en un termini de trenta dies. L'han presentat el president del grup parlamentari, Albert Batet, i la diputada i alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, que han lamentat que no sigui una "prioritat" de l'actual Govern en solitari d'ERC. No és una carpeta nova. De fet, les exconselleres Lourdes Ciuró i Violant Cervera ja van presentar un projecte de llei en aquest sentit, que l'actual consellera Gemma Ubasart ha congelat. Ara els juntaires ho han recuperat des de la cambra. La iniciativa registrada contempla la modificació del codi civil i de la llei catalana d'habitatge. "És especialment necessari, hi ha alarma social", han advertit.

Concretament, la reforma legislativa plantejada per Junts per Catalunya busca facultar tant els ajuntaments com les comunitats de propietaris a reclamar judicialment el desallotjament de l'immoble ocupat si el propietari no ha actuat en un termini de trenta dies i es compleixen dos requisits: que hi hagi una "alteració greu de la pau social" i que siguin propietat de grans tenidors, com ara la SAREB. També els ajuntaments podrien "adquirir temporalment l'ús" d'aquests immobles per a habitatge social.

En la presentació de la iniciativa aquest dimecres al Parlament, Albert Batet ha denunciat que aquestes ocupacions "fan la vida impossible als veïns i veïnes que les pateixen i un sentiment d'impotència als alcaldes i alcaldesses". I ha alertat amb xifres: "En deu anys les ocupacions han crescut exponencialment a Catalunya. Les xifres són demolidores. El 2011 hi havia 1.336 ocupacions il·legals; el 2021, 7.345. I es preveu que el 2022 augmentin un 20%. Catalunya registra el 45% de les ocupacions de tot l'Estat". És per això que ha reclamat "solucions efectives" i ha carregat contra el Govern Aragonès per posar-se de perfil. En canvi, ha contraposat Batet, "Junts posa fil a l'agulla". Madrenas ha confiat que tirarà endavant: "Tots els grups que tinguin alcaldes i alcaldesses voldran tirar-ho endavant. És urgent però volem treballar-ho amb calma". Intentaran tramitar-ho per lectura única al Parlament per agilitzar tràmits.

 

Traspàs integral de Rodalies

Després de l'accident de dos trens aquest dimecres a Montcada i Reixac, que ha deixat 150 ferits, des de Junts els han traslladat el suport. I també han tornat a exigir al govern espanyol el traspàs integral de Rodalies a la Generalitat. "Plou sobre mullat en la desinversió de l'Estat, en la manca d'execució de tots els governs espanyols, que és crònica", ha denunciat Albert Batet. El president del grup parlamentari de Junts ha contraposat les xifres: "L'any passat, la inversió executada d'Adif i Renfe a Catalunya va ser del 24%, mentre a Madrid va ser del 153%".