Un informe del Parlament Europeu sobre els drets fonamentals condemna les actuacions violentes de la policia durant manifestacions pacífiques a la Unió Europea, però sense assenyalar cap país en concret. El text també reclama investigacions "imparcials" sobre "l'ús excessiu" de la força policial als estats per evitar la "impunitat" dels cossos.

Ho ha fet aquest dimarts mitjançant el comitè de Llibertats Civils, que ha aprovat un text sobre els valors fonamentals amb esmenes negociades per l'eurodiputada d'ERC Diana Riba, com "l'abús" de la presó preventiva a alguns països de la UE, en clara referència als presos polítics catalans.

Riba ha celebrat que l'informe final és "ambiciós, detallat, contundent i explícit". Per aquest motiu, l'eurodiputada creu que "ajudarà a visualitzar els actuals dèficits" sobre els drets fonamentals a la UE i contribuirà a "buscar les solucions polítiques adequades" per millorar la situació dels drets fonamentals a l'estat espanyol.

La resolució, que ara que ha passat el tràmit en l'àmbit del comitè s'haurà de votar al plenari de la cambra la setmana vinent, condemna "l'ús del sistema judicial amb motivacions polítiques per danyar, deslegitimar i silenciar la dissidència política", D'altra banda, el text també denuncia l'increment de restriccions a la llibertat d'expressió i de reunió al bloc europeu en el darrer any.

La responsable d'elaborar l'informe, l'eurodiputada irlandesa Clare Daly (qui pertany a l'eurogrup de l'Esquerra Unitària), ha denunciat l'existència de "sentències judicials que superen els deu anys de presó per permetre plebiscits democràtics", en clara referència als presos polítics catalans. Aquestes crítiques, tot i que formen part de l'informe, no són dins de les parts que poden ser esmenades pels grups, sinó que consten com l'opinió de l'eurodiputada que s'ocupa de la ponència.

La por del PP, Cs i Vox

Cal tenir en compte que en l'elaboració de l'informe, Ciutadans, el PP i Vox han fet mans i mànigues per fer caure esmenes relatives a la repressió contra Catalunya i pressionar perquè no s'assenyalin països concrets, segons han explicat des d'ERC. 

 

Imatge principal: la policia espanyola reprimeix un votant de l'1-O / Autor: Sergi Alcàzar