Els lletrats del Congrés dels Diputats ja han emès un veredicte. Després que en la seva reunió d'aquest dijous la Mesa acordés demanar un informe, els serveis jurídics han avalat la suspensió dels quatre diputats presos. Segons fonts de la presidència de la cambra, l'informe assenyala que els és aplicable l'article 384 bis de la llei d'enjudiciament criminal, però no té en compte el reglament intern. El vistiplau s'ha comunicat una hora abans que es tornés a reunir l'òrgan de govern de la cambra, que suspendrà Oriol JunquerasJordi SànchezJordi Turull i Josep Rull.

Concretament l’informe dels lletrats conclou que “correspon a la Mesa del Congrés declarar automàticament suspesos en l’exercici del càrrec els diputats Oriol Junqueras, Josep Rull, Jordi Sànchez i Jordi Turull”, i que “li competeix assenyalar l’abast d’aquesta suspensió mentre duri la situació de presó i adopti les mesures necessàries per donar plena efectivitat a la previsió legal".

Així sembla que es resol el primer gran embolic de la presidència de Meritxell Batet. La seva primera mesura va ser demanar al Tribunal Suprem que li aclarís com s'havia de procedir a la suspensió, però aquest dijous la sala que presideix Manuel Marchena li va retornar la patata calenta. Davant d'aquest panorama la presidenta de la cambra baixa va demanar un informe als serveis jurídics, que han validat la suspensió. Encara no se sap si aquesta suspensió serà aplicada automàticament o si se sotmetrà a votació de la Mesa, on es podrien evidenciar discrepàncies dins la majoria progressista, entre el PSOE i Unidas Podemos.

Es torna a repetir la mateixa polèmica que al Parlament de Catalunya amb els diputats presos. L’article 384 bis de la llei d’enjudiciament criminal estableix la suspensió automàtica de les funcions dels processats per delictes com els de rebel·lió “mentre duri la situació de presó”. La interpretació d’aquest precepte, però, ha deixat espai a moltes interpretacions, especialment per la jurisprudència que parla d’ús d’"armes i explosius".

D'altra banda, l’article 21.1.2 del reglament del Congrés dels Diputats assenyala que “el diputat quedarà suspès dels seus drets i deures parlamentaris quan, un cop la cambra hagi concedit l’autorització objecte d’un suplicatori i la interlocutòria de processament sigui ferma, es trobi en situació de presó preventiva i mentre aquesta situació tingui lloc”. El problema és que la Sala Segona del Tribunal Suprem s’ha negat a demanar el suplicatori perquè entén que no és necessari. Aquesta posició la comparteixen els lletrats en el seu informe perquè els diputats han adquirit posteriorment la condició de parlamentaris.