Un informe de l'organització Fair Trials critica la presó provisional a Espanya. A través d'un comunicat on es presenten els resultats de la investigació, l'entitat denuncia que les "lleis àmplies contra el terrorisme afecten negativament els drets humans a Espanya". "Les lleis ambigües han provocat violacions de la llibertat d'expressió i la seva pràctica preventiva, sovint combinada amb la legislació antiterrorista, infringeix el dret a la llibertat", exposen. D'aquesta manera, insisteixen que "l'excessiva discreció que el dret penal espanyol deixa als jutges està perjudicant fonamentalment l'estat de dret al país".

L'ús excessiu de la detenció preventiva i la "manca de mesures alternatives segueixen sent problemes sistèmics" a Espanya, recull l'informe, que recorda que el nombre de detinguts al país continua "sent elevat" en general. Així, es destaca que des de l'última Revisió Periòdica Universal, "no hi ha hagut desenvolupaments legislatius o pràctics que reduirien l'ús de la detenció preventiva a Espanya ni hi ha plans de futur per introduir aquesta legislació".

D'aquesta manera, subratllen que "els càrrecs de terrorisme s'han aplicat a casos arbitraris que han tingut un impacte significatiu sobre els drets de judici just a Espanya, en particular sobre l'ús abusiu de la presó preventiva, ja que els tribunals tendeixen a ordenar la presó preventiva per motius il·lícits, com ara gravetat del delicte".

L'informe fa referència, sobretot al cas d'Alsasua, on recorda que tant el fiscal com el fiscal general van acusar-los de terrorisme "al·legant que alguns dels joves eren membres del moviment social no violent i que suposadament tenia objectius vinculats a ETA". I subratlla que al nombre de 2016, els 10 joves van ser arrestats i tres van ser detinguts preventivament a diferents presons. 

Així, assenyalen tres preocupacions fonamentals a la pràctica de la presó preventiva espanyola: "El fet que la detenció preventiva s'ordeni sovint a partir de motius il·lícits, la manca de mesures alternatives a la detenció preventiva i la durada d'aquesta".

Per aquest motiu, demanen al Consell de Drets Humans i el Grup de Treball de l'ONU que recomanin a Espanya que cal revocar l'article 578 del Codi Penal en línia amb les obligacions d'Espanya derivades del dret internacional dels drets humans per protegir la llibertat d'expressió. A més a més, demanen assegurar-se que les decisions prèvies al judici en totes les etapes inclouen un raonament específic adaptat al cas individual i que la llei tingui en compte més mesures alternatives a la detenció preventiva i al seu ús a la pràctica. Per acabar, demanen modificar la llei per incloure terminis màxims més curts de la detenció preventiva.

Els presos polítics també pateixen l'abús

Les conclusions d'aquest informe no han passat per alt. El president Carles Puigdemont ha recordat al president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, que els presos polítics també estan afectats per aquest abús de la presó preventiva a Espanya. 

"L'altre dia vaig sentir al candidat a la investidura Pedro Sánchez traient pit de manera acrítica, lloant la qualitat de la democràcia a Espanya", ha piulat a través de les xarxes socials. "Aquí té un informe que li baixarà els fums".

Un article del que també se n'ha fet ressò l'advocat Gonzalo Boye.

Un altre exemple d'aquest abús de la presó preventiva a Espanya, és el cas de Sandro Rosell que va passar gairebé dos anys entre reixes fins que el van absoldre.