L'obstinació del govern espanyol contra la Conselleria d'Afers Exteriors, dirigida per Raül Romeva, és evident. No només per la seva impugnació al TC, sinó també per un informe intern del ministeri que s'ha donat a conèixer avui i que admet la seva incapacitat per fer front a l'activitat exterior catalana. En aquest informe, al qual ha tingut accés el diari Ara i Catalunya Ràdio, s'explica que "Catalunya es presenta com un actor internacional separat i diferent d'Espanya mitjançant accions d'aparent política exterior pròpia, independent de l'espanyola”.

Descarrega't l'informe aquí (PDF)

El document, que està signat pel diplomàtic i subsecretari Cristóbal González-Aller Jurado, fa una descripció de la tasca de la conselleria i també dels "perjudicis" que causa als interessos de l’Estat el fet que Romeva actuï com a actor d’un país independent. Segons el text, el conseller s’extralimita en les seves funcions i això acaba afectant la imatge espanyola a l’exterior.

Acció "deslleial"

L'informe assegura que "les autoritats i representants catalans proindependentistes promouen de forma deslleial una imatge d'Espanya, de l'Estat i del govern espanyol distorsionada i negativa". També qualifica aquesta activitat de "verdadera campanya antiimatge d'Espanya". 

Romeva, que actua amb "l'aparença d'actor internacional actiu", segons el text, té “múltiples contactes amb autoritats, Parlaments i el món acadèmic estranger, amb l’objectiu que pressionin l’Estat espanyol en sentit favorable a les tesis independentistes”.

També denuncien que tots aquests contactes, que l'informe titlla de "deslleialtats", no són comunicats a les ambaixades espanyoles als països que es visiten. A més, asseguren que tota aquesta acció exterior catalana crea confusió a les autoritats estrangeres. El document, d'unes 25 pàgines, porta el segell de "reservat".