Les declaracions dels líders de PP, Vox i Ciutadans comparant la situació a l’escola de Canet del Turó del Drac -arran de la polèmica sobre la imposició del 25% de castellà a les aules- amb l’Alemanya nazi i amb l’apartheid han estat recollides en un informe que els eurodiputats d’ERC, Diana Riba i Jordi Solé, han fet arribar al comissari de Justícia, Didier Reynders. 

L’informe inclou declaracions de dirigents com el president del PP, Pablo Casado; la secretària d’organització popular, Ana Beltrán, la presidenta de Cs, Inés Arrimadas; el portaveu taronja al Parlament, Carlos Carrizosa, la fundadora d’UPyD, Rosa Díez; o l’exalcalde de la Corunya, el socialista Francisco Vázquez. Igualment, s'inclouen articles periodístics amb to similar.

Considerem inadmissible la banalització del nazisme i l’apartheid. Aquests esdeveniments no tenen res a veure amb el totalitarisme o la supremacia. Al contrari, són en benefici de la cohesió social i posar fi a la discriminació lingüística dels ciutadans de Catalunya”, adverteixen.

 

En l’informe s’explica la situació del català -"avui la llengua catalana està en seriós perill d'extinció", avisa- i l'aplicació de la immersió lingüística a partir de la llei de Normalització que es va aprovar al Parlament el 1983. Assegura que durant quatre dècades la immersió ha estat un model d’èxit i explica que un petit nombre de famílies, 80 en 15 anys, han demanat als tribunals més hores d’ensenyament en castellà, la qual cosa ha acabat amb la sentència del Suprem que obliga a un 25% de castellà.

En aquest punt recorda que el mes de desembre, el jutge va obligar a complir aquesta sentència a una escola de Canet per la petició d’un sol estudiant de P-5. El text de l'informe recorda que s'han pronunciat en contra d’aquesta decisió judicial les direccions de les escoles, els pares dels alumnes, els responsables d’ensenyament, els sindicats, l’ajuntament, la majoria de les entitats socials i els mitjans de comunicació, però que, en canvi, té el suport de l’extrema dreta i els tres partits contraris a la normalització, PP, Cs i Vox.