El Consell General d'Infermeria d'Espanya estudia demanar la reprovació de Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, per unes declaracions sexistes que va tenir durant una xerrada en streaming amb els germans escaladors Iker i Eneko Pou.

Durant aquesta conversa, hi va haver un "moment de desinhibició masclista i retrògrad", tal com detalla un comunicat la principal entitat d'aquest col·lectiu de professionals sanitari. En concret, fa referència en un moment del programa en el qual un dels escaladors pregunta a l'epidemiòleg si li "agradaven les malalties infeccioses o les infermeres infeccioses". A què Simón respon: "No els preguntava (a les infermeres) si eren infeccioses o no, això es veia uns dies després".

Atemptat contra la dignitat de la dona

Pilar Fernández, vicepresidenta primera del Consell General d'Infermeria d'Espanya, ha valorat que aquestes paraules són "un atemptat contra la dignitat de la dona i contra la dignitat d'una professió sanitària imprescindible", segons es recull en el comunicat.

A més, ha recordat que la tasca de les infermeres és "fonamental en la gestió de l'emergència sanitària mundial que suposadament gestiona Fernando Simón, el mateix que es burla d'ella i la menysprea."

D'altra banda, per a Fernández també és inconcebible que facin aquest tipus de comentaris persones com els germans Pou, dos esportistes d'elit, i Simón, un científic de referència, que haurien de ser un exemple per a la societat.

Llarga lluita

Fernández també ha posat sobre la taula la lluita de les infermeres per desfer-se de "totes les imatges i estereotips masclistes i retrògrades", que els han perseguit durant anys per ser un col·lectiu sanitari, majoritàriament, femení.

"Afortunadament, la societat ha començat a comprendre que aquest tipus de tòpics sexistes són feridors, però també perillosos perquè som una professió sanitària que viu dedicada en cos i ànima al pacient", ha ressaltat la infermera.

Coronavirus test pcr infermera Hospital Clínc - Sergi AlcazarUna infermera de l'Hospital Clínic de Barcelona realitzant una prova PCR a una pacient / Sergi Alcàzar

Per això, per a Fernández, és intolerable que una persona que ocupa un càrrec com el de Simón "es permeti intentar denigrar una professió tan absolutament abocada amb els pacients i que a més faci bromes i acudits amb una pandèmia que tantes vides i tant sofriment ha costat".

Petició de disculpes

Davant d'aquests comentaris, el cos d'infermeria exigeix a Simón que "tingui la decència de demanar disculpes de forma immediata, reconegui la improcedència dels seus comentaris, facècies i acudits i s'abstingui de tornar a fer-los mai més". En el cas contrari, ha indicat Fernández, recolliran firmes perquè el Congrés reprovi de forma pública Simón i el Govern el cessi immediatament.

"Espanya es mereix que el portaveu de l'estratègia contra l'actual pandèmia sigui un expert amb mentalitat conforme als temps que vivim, on no es fa broma amb els drets fonamentals de la dona, es respecta les dones i les infermeres, és a dir, a les professionals que estan jugant-se la vida als hospitals", ha asseverat Fernández.

D'altra banda, també han demanat als germans Pou que demanin disculpes de forma pública o, en cas contrari, exigiran a la Federació d'Alpinisme la seva reprovació i fins i tot la seva expulsió alhora que traslladaran el cas als organismes internacionals d'alpinisme i muntanyisme.