La líder de Ciutadans i candidata a la presidència del Govern, Inés Arrimadas, ha defensat aquest divendres que l’aplicació del 155 “en principi decau” el 21-D i, confiant en la possible victòria de Cs, s’ha erigit com “la presidenta de tots els catalans” davant de Carles Puigdemont, que creu que ha estat “el president del procés”.

En una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, Arrimadas ha reconegut als independentistes que, si esdevé cap de l’Executiu, “no els donaré la independència, com tampoc no els l’ha donada Puigdemont”, però els ha proposat “respecte, dir la veritat i centrar-nos en les polítiques socials". En aquest sentit, ha insistit un cop més en l’estratègia d'allargar la mà per assegurar que “no diré a cap català traïdor, súbdit o fatxa" per la seva ideologia.

Encara sobre el 21-D, Arrimadas ha assegurat ser “prudent” davant les enquestes, malgrat que ha reconegut que són “molt bones” per a la seva formació i que “guanyar no és cap utopia”. "Estic desitjant que els ciutadans ens coneguin governant. Veuran que som el partit de l'acord, del pacte", ha sentenciat.

Article 155

Sobre l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, Arrimadas ha assegurat que “en principi decau” el 21-D, perquè “està dissenyat per convocar noves eleccions”.

Així, ha desitjat que tant "la data de caducitat" del 155 com la del procés sigui el 21-D, i ha confiat que no calgui tornar-lo a aplicar. La qüestió, per ella, no és que governessin partits independentistes, sinó que “hagin arrasat” i “s’hagin saltat tot el que es podien saltar”.

Federalisme

La presidenciable de Ciutadans també ha defensat fer una reforma de la Constitució per federalitzar més Espanya, tot i considerar que ja és un país “de tall federal” i “descentralitzat”.

En aquest sentit, ha proposat fer una vertadera cambra territorial —en referència al Senat— i ha assegurat que les competències d’alguns departaments “han de ser de les comunitats”, si bé proposa crear “normatives” per “coordinar-les”. "En Sanitat, cal una cartera de serveis mínims, i després que cadascuna tingui el seu marge", ha exemplificat.

Educació i trilingüisme

Arrimadas ha refusat fer cap crítica directa al sistema d’immersió lingüística, però ha insistit en la necessitat d’una educació trilingüe. “El nostre model és incorporar l'anglès com a llengua vehicular, i que hi hagi també les dues llengües oficials", ha afirmat.

La candidata també ha recordat que a Catalunya hi ha altres qüestions sobre l’educació, com que “som la comunitat que té més barracons", i s’ha mostrat convençuda que “ens podrem posar d’acord” en qüestions com aquesta, fent referència a un hipotètic nou acord educatiu.