L’anunci del ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, sobre l’inici de la tramitació dels indults als presos independentistes a partir de la setmana que ve ha provocat una primera reacció del PP, que ha advertit que estarà “atent” i “per descomptat denunciarà les cessions” que es puguin produir en aquest camp. “Veurem si això entra dins del que és lògic”, han apuntat fonts dels populars, que ja assenyalen que els crida l’atenció que la tramitació “es produeixi tan ràpid des de l’inici del procés”. Segons els populars, amb aquest anunci el govern espanyol es treu la "màscara". "És el preu que paga pels pressupostos i la investidura", han dit. Han retret a més al ministre Campo que ho hagi anunciat abans als independentistes que a ells.

El govern espanyol ja té damunt la taula les peticions d’indult per als presos polítics independentistes. I no les deixarà en un calaix. Almenys així ho ha anunciat el ministre de Justícia en la sessió de control d’aquest dimecres, en resposta a Laura Borràs. Juan Carlos Campos ha avançat que el seu executiu “començarà a tramitar-los la setmana que ve”. Fonts del Ministeri precisen que és un procés llarg i complex, que es pot allargar mig any. De moment, la setmana que ve demanaran els informes al Tribunal Suprem i la fiscalia. Són diverses les peticions que han arribat a La Moncloa, des d'UGT fins a l'advocat Francesc Jufresa.

Sis mesos

Fonts del Ministeri de Justícia assenyalen que les peticions ja han entrat dins del sistema i començaran el seu tràmit. Afectarà tots els presos polítics, perquè la petició de l’advocat Jufresa --la primera que va arribar al Ministeri-- es referia a tots ells. El primer pas, la setmana que ve, serà escoltar les parts, començant per demanar els respectius informes al tribunal sentenciador (el Tribunal Suprem) i a la Fiscalia. La resolució d'aquests tràmits, puntualitzen, pot trigar sis mesos o més. El tràmit comença ara "un cop superat l'embús provocat per la pandèmia".