L'independentisme han mostrat la seva indignació en saber-se l'empresonament provisional del vicepresident Oriol Junqueras i els consellers. Entre els que han posat el crit al cel per aquesta decisió hi ha la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, la secretària primera de la cambra, Anna Simó, així com alguns diputats independentistes tant de Junts pel Sí com de la CUP, com Lluís Llach o Mireia Boya

La jutge de l'Audiència Nacional, Carmen Lamela, ha decretat presó provisional i sense fiança per Junqueras i els consellers Jordi Turull, Josep Rull, Raúl Romeva, Joaquim Forn, Carles Mundó, Dolors Bassa i Meritxell Borràs. També ha decretat presó per l'exconseller Santi Vila, però en aquest cas amb una fiança de 50.000 euros.

Forcadell i Simó, que aquest matí han acudit al Tribunal Suprem a declarar però que finalment han aconseguit un ajornament de la declaració fins la setmana que ve, han considerat l'empresonament "injust" i "indecent" i han denunciat els independentistes es troben en una situació d'"indefensió".

Per part d'ERC, s'ha pronunciat la secretària general del partit Marta Rovira que ha assegurat que "no pararem fins que tornin a casa".

Del PDeCAT, també s'han pronunciat la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, i el coordinador organitzatiu del partit, David Bonvehí. Pascal ha assegurat que no podran empresonar les "nostres idees i institucions" i ha demanat que tot el món sàpiga que "han empresonat un govern democràticament elegit pels catalans". Bonvehí ha qualificat el dia d'"horrorós" i ha demanat la intervenció d'Europa.

Pel que fa als diputats independentistes, s'hi han pronunciat Lluís Llach, Alba Vergés o Albert Batet, per part de Junts pel Sí, i Mireia Boya per part de la CUP.

L'exalcalde de Barcelona Xavier Trias ha titllat l'Estat d'"indecent", mentre que el president d'ERC a l'Ajuntament barceloní, Alfred Bosch, assegura que sent "ràbia" i "impotència" i assegura que "no ens rendirem".

Josep Maria Terricabras, eurodiputat d'ERC, també ha volgut afegir-se a la crítica i ha assegurat que l'empresonament és un "vergonyós escàndol polític".

El senador Josep Lluís Cleries també ha volgut mostrar "tot el meu afecte i solidaritat" pels consellers, i ha demanat acabar amb aquesta "injustícia".

Finalment, l'exdiputat de la CUP, David Fernández, ha demanat que el proper 21 de desembre, dia en que Mariano Rajoy ha convocat les eleccions, sigui "la tomba de la demofòbia".