Les paraules del candidat d'Esquerra Republicana (ERC) al Congrés, Gabriel Rufián, en què afirmava que la Constitució va ser "afavorida" i "subscrita" per "feixistes", han aixecat polseguera. El primer en reaccionar va ser el fill de Jordi Solé Tura, pare de la Constitució pel PSUC. Albert Solé, periodista i cineasta, va dir això al seu compte de Facebook:
Titllar el meu pare i tots els que van participar del procés constituent de feixistes indica una ignorància i una mala... Posted by Albert Solé Bruset on diumenge, 6 / desembre / 2015
  Tres dies més tard, al debat de 8TV, el cap de llista per Barcelona per Ciutadans, Joan Carles Girauta, li va demanar que retirés les seves paraules, al·legant que li causen "dolor" perquè Solé Tura va ser el seu mestre. Però Rufián va insistir, sense esmentar el dirigent comunista, que "ho diu la història contemporània" i que "un tal Manuel Fraga [que va impulsar la Constitució] era franquista", i per tant "feixista", i que la Constitució de 1978 "és una anomalia dins de la història". https://youtu.be/4vf2Dl_T8z0?t=8m55s El candidat d'En Comú Podem, l'historiador Xavier Domènech, va esmenar Rufián preguntat pel moderador. El nebot de Jordi Solé Tura, regidor del PSC a Torredembarra, també es va mostrar indignat la mateixa nit del debat: De la seva banda, Carme Chacón ha dit a una roda de premsa a Agència EFE que va sentir "dolor" quan el fill de Solé Tura "va haver de sortir a defensar el seu pare". "No es pot qualificar en bloc de feixistes a tots els pares de la Constitució", ha afirmat. A Unió de Joves també han lamentat el que entenen que les paraules de Gabriel Rufián signifiquen per al també ponent constitucional Miquel Roca.