"Mai seria alcaldessa amb els vots d'EH Bildu. Prefereixo fregar escales". Amb aquest comentari classista després de perdre la batllia de Pamplona, la ja exalcaldessa de la capital navarresa, Cristina Ibarrola, ha provocat una onada d'indignació a les xarxes socials. La líder d'UPN, que ha vist com aquest dijous EH Bildu recuperava l'alcaldia de la ciutat gràcies als vots del PSOE en una moció de censura ha pronunciat aquestes paraules en una roda de premsa per criticar aquesta decisió minuts més tard que Joseba Asiron es convertís en batlle. Ràpidament, les xarxes socials s'han omplert de comentaris denunciant les declaracions d'Ibarrola, que a hores d'ara encara no ha demanat disculpes, pel que s'ha vist com un comentari denigrant per a aquelles persones que es dediquen a la neteja. Les crítiques provenien de persones anònimes, moltes de les quals reivindicaven aquesta feina, com de polítics. 

 

L'esquerra surt en defensa de les dones de la neteja 

Una de les primeres a reaccionar ha estat la vicepresidenta del govern espanyol, Yolanda Díaz, també ministra Treball. "Les dones que 'netegen escales' duen a terme una tasca fonamental i la seva feina ha de ser pagada i reconeguda. Una raó més per la moció de censura a Pamplona", ha escrit la líder de Sumar en un missatge publicat a X. La decisió del PSOE de donar suport a aquesta moció de censura havia estat fortament criticada per la dreta, que veia darrere aquesta acció a la capital navarresa el preu que Pedro Sánchez ha hagut de pagar per aconseguir els vots d'EH Bildu per tornar a ser president del govern espanyol. 

Irene Montero, exministra d'Igualtat, ha coincidit amb Yolanda Díaz a l'hora de denunciar públicament les paraules d'Ibarrola, també defensant el paper que tenen les dones de la neteja en el dia a dia de la gent: "Si no es freguen les escales, s'atura el món. És classisme i és masclisme que oblida que les tasques de cura, realitzades majoritàriament per les dones, sostenen la vida", ha escrit també a X, en un missatge on també ha donat l'enhorabona als veïns de la capital navarresa pel seu nou alcalde. La plaça de l'Ajuntament de Pamplona estava plena de simpatitzants d'EH Bildu que han celebrat l'adéu de l'exalcaldessa cantant "Agur, UPN, agur". 

L'exabrupte de la política navarresa també ha provocat indignació a Catalunya. Per exemple, l'alcalde de Girona, Lluc Salellas, ha mostrat el seu enuig amb les paraules d'Ibarrola, aprofitant la seva piulada per felicitar al nou alcalde abertzale. El cupaire ha reivindicat així "la dignitat de la feina de la neteja que milers de dones fan arreu cada dia". 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!