Després del cop que va suposar que els cinc integrants de La Manada no fossin condemnats per violació, nou gerro d’aigua freda: l’Audiència de Navarra ha acordat aquest dijous la seva posada en llibertat provisional a l’espera de sentència ferma. Aquesta nova decisió judicial, incomprensible a ulls del moviment contra la violència masclista, ha mobilitzat centenars de persones aquest vespre als carrers de Barcelona. El crit d’indignació s’ha multiplicat.

La protesta ha estat convocada per part del moviment feminista, en un lapse d’un parell d’hores com a molt (tan bon punt s’ha conegut el nou cop judicial), a través de les xarxes socials. A la crida s’hi han sumat diversos partits, organitzacions i entitats. Al voltant de mig miler de persones hi han respost a partir de les set de la tarda a la plaça de Sant Jaume de Barcelona.

Els manifestants, més dones que homes, han fet escoltar la seva veu. Entre càntics com “no és justícia, és masclisme”, “la justícia empara els violadors” o “si ens toquen a una, ens toquen a totes”, han expressat el seu sentiment d’ira contra el sistema judicial. També s’ha escoltat el mateix crit que quan va fer-se pública la sentència: “No és abús, és violació”.

manifestació la manada Nicolas Tomas

Les convocants han llegit un manifest de denúncia. “Estem avui concentrades espontàniament malgrat que el patriarcat no és espontani”, han arrencat el parlament. Han assegurat que el cas de La Manada “ha posat al centre del debat la gravetat i la quotidianitat de les violències sexuals”. Han denunciat com la sentència ha “revictimitzat la víctima” i que aquest cas “ha permès assenyalar el sistema legal, per la deficiència de les seves eines”.

A la concentració s’hi han acostat diputats, regidors i representants polítics de diferents formacions. També representants d’entitats, com el secretari general de CCOO, Javier Pacheco.

Aquest dijous a la tarda, l'Audiència de Navarra ha decretat llibertat provisional per als cinc joves acusats de La Manada, amb el vot particular en contra d'un dels magistrats. Tots ells havien estat condemnats a nou anys de presó per un delicte d'abusos sexuals a una jove durant els Sanfermines de Pamplona l'any 2016. Els acusats podran sortir de la presó fins que sigui ferma la sentència, sota una fiança de 6.000 euros.

L'acta compta amb un vot particular discrepant, el del president del tribunal, que advoca per prorrogar la presó provisional de manera incondicional.