Contundència de l'Assemblea Nacional Catalana. L'entitat independentista, liderada per Dolors Feliu, s'ha pronunciat aquest dimecres sobre l'acord de pressupostos al qual ha arribat el Govern d'ERC amb el PSC, i que se suma al pacte ja refermat amb els comuns a mitjans de desembre. Des de Junts, Albert Batet ha estat dur, afirmant que "torna el tripartit" i acusant el president de la Generalitat, Pere Aragonès, d'haver "abandonat la majoria independentista i el 52%". L'ANC no ha carregat amb la mateixa expressió, però sí amb el mateix esperit. Sobre l'entesa entre el Govern i els socialistes, han sentenciat que l'executiu "ha prioritzat l'aliança amb l'esquerra espanyola del 155 abans que un acord per fer la independència".

🔴 Acord pels pressupostos de la Generalitat entre el Govern i PSC | DIRECTE

 

No s'han quedat aquí, i han acusat el Govern de "claudicació" amb aquesta decisió "indignant". "Mostra una imatge de feblesa i desorientació en clau nacional i internacional", ha sentenciat l'entitat, afegint també que s'ha deixat enrere la majoria independentista. "Lamentem que no s'hagi aprofitat la majoria del 52% independentista assolida a les eleccions del 14 de febrer de 2021 i denunciem que s'hagi fet aquest pas". I, encara més enllà, l'ANC ha assenyalat que suposa també un acord "amb aquells que aplaudeixen la repressió, persegueixen els exiliats, petrifiquen l'espoli fiscal i la negació de l’autodeterminació". "No implica la solució del conflicte polític i, es miri com es miri, és un pas contrari al que l’independentisme hauria d’estar fent", ha advertit.

Aquesta oportunitat també s'ha aprofitat per carregar contra la taula de diàleg, que "no ha aconseguit ni amnistia ni autodeterminació", però en canvi "ha petrificat l'espoli fiscal i la continuació de la repressió a través del nou delicte de desordres públics agreujats". Enfront aquesta realitat, dos compromisos de l'ANC: continuaran denunciant "els acords autonomistes" amb qualsevol partit del 155 i que no signifiquin la resolució del conflicte polític; i continuaran treballant per fer efectiva la declaració d'independència a través de la mobilització, la construcció de noves eines polítiques i socials, i d'un acord amb el moviment civil per la independència.

El lament de Dolors Feliu

Aquest matí, la presidenta Dolors Feliu ja ha carregat contra ERC per pactar amb "l'esquerra del 155" uns pressupostos "autonomistes" i que no aborden de cap manera la independència de Catalunya. I ha recordat que el PSC és precisament un dels partits que va fer "una repressió que encara segueix" contra l'independentisme. A més, ha lamentat que "s'hagi trencat la possibilitat d'estratègia conjunta" dels partits sobiranistes, que van obtenir un 52% dels vots en les últimes eleccions.