La indignació ha esclatat a Alemanya després que la revista Focus, una de les més importants del país, ha denunciat que el govern espanyol de Pedro Sánchez vol sufragar la setmana de 4 dies aprofitant els diners de les ajudes de la UE per la reconstrucció per la Covid.

"Com es pot començar de nou des d'un punt de vista econòmic després de la crisi del coronavirus? El govern espanyol vol crear nous llocs de treball amb una setmana de 4 dies, i espera per a això una ajuda generosa de la UE", assenyala. Focus indica que les intencions d'Espanya estan originant controvèrsia a Alemanya, i se n'està aprofitant el partit ultra AfD, que hi fa una oposició frontal.

Segons Focus, el projecte pilot espanyol preveu donar subvencions per un total de 50 milions d'euros a partir de la tardor a unes 200 empreses que facin treballar els empleats només 32 hores setmanals amb el mateix salari. És a dir, 4 dies a la setmana.

Focus

"Espanya vol finançar la setmana de 4 dies amb diners de la UE", titula la revista alemanya Focus

 

La revista explica que en el land alemany de Renània del Nord-Westfàlia el sindicat IG Metall ha aconseguit un acord de 4 dies similar a l'espanyol, però amb la gran diferència que se sufraga a partir dels increments que estaven previstos al sou dels treballadors, i no pel pressupost públic. "A Espanya els diners per a aquest experiment surt dels pressupostos de l'Estat", insisteix.

Els polítics alemanys veuen amb preocupació aquest desviament de les ajudes europees. L'eurodiputat Stefan Berger, del partit d'Angela Merkel (CDU), ha titllat de "fort" el que prepara Sánchez, i ha advertit que "si es treballa menys, es produeix menys, i això mai ha portat riquesa a la societat". L'expert en pressupostos del partit liberal FDP a l'europarlament, Moritz Körner, insisteix que el que prepara Espanya "no hauria de ser cap precedent", i ha ironitzat que "no creu que la UE hagi proposat una setmana de 4 dies amb la seva reforma".

Tot això passa quan la Comissió Europea està examinant ara els plans dels diversos Estats sobre com utilitzar els fons d'ajudes pel coronavirus, que es començaran a pagar en el segon semestre d'aquest any. "En total, estan en joc 750.000 milions d'euros, en part com a subvencions i en part com a préstecs. I Espanya rebrà uns 80.000 milions d'euros que no haurà de retornar", apunta.

Sánchez ha visitat avui el Senegal, on ha estat rebut pel president Macky Sall, com mostra la fotografia principal.