Els partits independentistes, JuntsXCat, ERC i la CUP, ja han iniciat les negociacions amb l'objectiu d'abordar quina ha de ser la nova composició de la Mesa del Parlament i del futur Govern. Unes converses que han començat molt centrades en la possible investidura del cap de llista de JuntsXCat, Carles Puigdemont. 

De moment, la 'llista del president' ho condiciona tot al fet que Puigdemont sigui investit president; ERC exigeix que concreti com s'efectuaria una operació així, tenint en compte que és a Bèlgica, i la CUP reivindica que segueix sent el líder legítim de l'Executiu.

La primera decisió que han de prendre els grups és qui presidirà el Parlament i qui conformarà la resta de la Mesa. JuntsXCat, però, vol que Carme Forcadell (ERC) repeteixi com a presidenta, mentre que els republicans insisteixen que, abans de negociar aquest capítol, cal saber si Puigdemont tornarà.

Fonts republicanes assenyalen que "no es pot fer una Mesa sense tenir president" i en això s'estan centrant els primers contactes que han tingut els grups independentistes. Per contra, fonts de JuntsXCat assenyalen que la seva voluntat és que Forcadell repeteixi al capdavant de la Mesa, ja que la consideren la presidenta legítima, però apunten que els republicans sospesen el nom de l'exconseller Carles Mundó (ERC).

Precisament aquest dimecres, aprofitant que hi havia una reunió de la Diputació Permanent del Parlament, JuntsXCat i la CUP s'han reunit a la cambra per primera vegada després de les eleccions del 21 de desembre per tenir una "primera presa de contacte" sobre la configuració de la Mesa.

Turull reconeix contactes

Justament aquest matí, el conseller de la Presidència en funcions, Jordi Turull, ha reconegut contactes amb la CUP i ERC i ha assegurat que la intenció de JuntsXCat és restituir les institucions que va destruir el 155. En aquest sentit, aposten per formar la Mesa del Parlament amb Carme Forcadell al capdavant. "Volem Puigdemont com a president de la Generalitat, proposem que Forcadell continuï com a presidenta del Parlament", ha assegurat.

En una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, Turull ha dit, sobre la possibilitat de ser president si Puigdemont és empresonat, que "està a disposició del president escollit pels catalans", que intentaran "complir el compromís que han assumit amb els ciutadans", però que espera "que no sigui Rajoy qui decideixi on ha de ser Turull. Encara que ja sabem on vol que sigui".

A més, el conseller ha criticat el govern de Rajoy i els seus ministres. "Sembla que l'Estat no vulgui fer cas als resultats del 21-D" i en aquesta línia ha demanat "rectificar", perquè no han vist cap pas per part seva i ho ha argumentat dient que "ja hem sentit Zoido, tot són amenaces, parla de democràcia madura, potser es refereix a democràcia amb 'mà-dura'". 

Sobre les eleccions del 21-D, ha parlat de "lliçó" i també ha utilitzat els resultats per dir que entren "a la Generalitat reforçats per les urnes". Turull ha explicat que ja ha felicitat Arrimadas per la seva victòria i que la líder de Cs a Catalunya també ha fet el mateix "pels resultats obtinguts per JXCat a les eleccions". Tot i això, ha avisat que, tal com ells reconeixen "el bon resultat de Cs", ells "han de reconèixer la bofetada al 155". Pel que fa als resultats electorals, ha reconegut que són conscients que "a Catalunya també hi ha molta gent que no està per això de la Independència". 

D'altra banda, però continuant en un context electoral, ha explicat que no es plantegen la investidura d'Oriol Junqueras perquè la intenció del partit és restituir el Govern escollit pels catalans. "Ningú a JXCat vol ser vicepresident. Volem restituir el Govern i només considerem la investidura de Carles Puigdemont".

Finalment, sobre la citació del jutge, ha explicat "que no reconec que hagi fet cap delicte" i ho ha lamentat perquè, en principi, "hi ha una apel·lació pel diàleg" amb l'Estat. En aquest context ha demanat fer política, però ha qüestionat la separació de poders a Espanya.