Moviments a Madrid. Els independentistes del Congrés dels Diputats ha exigit mesures contra les mentides de l'exministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, després que aquest dimecres uns nous àudios de l'excomissari José Manuel Villarejo revelessin que va ser l'artífex de l'Operació Catalunya. Esquerra Republicana, Junts, el PDeCAT i la CUP, juntament amb els bascos d'EH Bildu i els gallecs del BNG, han presentat aquest divendres un escrit a la mesa de la cambra baixa "perquè prengui les mesures oportunes i es doni trasllat al Ministeri fiscal" a la vista dels esmentats àudios publicats de Fernández Díaz, que mostren principalment dues coses: que "és el responsable de l'operació parapolicial coneguda com a Operació Catalunya", de manera que "va mentir en la seva compareixença en seu parlamentària".

 

A l'escrit presentat, els independentistes recorden l'afirmació que va fer l'exministre l'abril del 2017 durant la compareixença en la comissió d'investigació: "En els gairebé cinc anys en els quals he exercit la responsabilitat del ministre de l'Interior mai he despatxat res amb el senyor Villarejo". Però els àudios publicats per El País aquesta setmana mostren que el desembre del 2012 l'excomissari va explicar a Fernández Díaz les gestions que ell mateix va realitzar en relació amb l'Operació Catalunya. "Aleshores, aquesta conversa no ha existit. A partir d'aquí, estem en condició de judicialitzar-lo a l'Audiència Nacional?", diu qui fou titular de l'Interior. Villarejo respon que sí.

Què diu el Codi Penal?

De tot això s'extreu que Fernández Díaz és el responsable de "l'operació parapolicial" i que, consegüentment, "va mentir en la seva compareixença en seu parlamentària". Llavors, els diputats independentistes recuperen l'article 502.3 del Codi Penal: "Qui convocat davant d'una comissió parlamentària d'investigació falti a la veritat en el seu testimoni serà castigat amb la pena de presó de sis mesos a un any o multa de 12 a 24 mesos". A més, la llei de compareixences en comissions d'investigació assenyala que "si de les manifestacions del compareixent es deduïssin indicis racionals de criminalitat per alguna persona, la comissió ho notificarà així a la mesa de la cambra perquè aquesta, en el seu cas mitjançant la presidència respectiva, ho posi en coneixement del Ministeri fiscal". És per això que ERC, Junts, PDeCAT, CUP, EH Bildu i BNG han demanat que es prenguin les mesures oportunes i es traslladi el cas a l'esmentat Ministeri fiscal.

Per la seva banda, Fernández Díaz ha negat "rotundament" haver mantingut contactes amb Villarejo i ha insistit a ratificar "íntegrament" el contingut de les seves declaracions prestades tant en seu judicial com en seu parlamentària. Així consta en un comunicat que la seva defensa va remetre aquest dijous tant a Efe com a Europa Press, "amb motiu de les notícies publicades en els últims dies".