Imatge d'unitat d'independentistes i comuns tot just saber-se la sentència. Representants de tots els partits, juntament amb diversos treballadors de la cambra, s'han concentrat a les escales nobles del Parlament per mostrar el seu rebuig a les penes que imposades pel Tribunal Suprem. En un ambient colpidor i amb cares d'afecció per les circumstàncies, s'han concentrat durant diversos minuts amb cartells de 'Free Forcadell' en absolut silenci, després que l'expresidenta de la cambra hagi estat condemnada a 11 anys i 6 mesos de presó pel delicte de sedició, mentre que la resta de membres del Govern i els Jordis han tingut condemnes d'entre 9 i 13.

WhatsApp Image 2019 10 14 at 11.32.04

A més de la concentració, també s'ha suspès tots l'activitat parlamentària i s'està a l'espera de què a la tarda el president de la cambra Roger Torrent farà una declaració institucional amb els expresidents del Parlament. També els partits han fet declaracions a la premsa, on han volgut deixar clar el seu rebuig a la sentència.

JxCat demana respondre amb "independència" i "urnes"

En aquest sentit, una de les primeres a reaccionar ha estat la candidata de JxCat al Congrés dels Diputats, Laura Borràs, que ha assegurat que, després d'aquest veredicte, l'"únic camí és la independència". "Si per posar urnes la sentència són 100 anys de presó, la resposta només pot ser més urnes i més política", ha assegurat en aquest sentit.

La líder de JxCat a Madrid ha lamentat que la sentència estigui "redactada amb injustícia" i ha criticat que l'Estat vulgui "fer creure que votar és un delicte". Per tot això ha reivindicat: "contra la sentència, independència".

ERC veu la democràcia espanyola "morta"

També la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha fet una dura carregada contra la sentència i ha assegurat que "la democràcia ha mort a l'Estat espanyol". Vilalta ha assegurat que l'Estat ha escrit la seva "pròpia sentència" i ha lamentat que no se'ls hagi impartit "justícia" sinó "venjança". Pels republicans es tracta d'un "error històric", ja que consideren que la sentència "no vol resoldre res", sinó que "només agreuja el conflicte".

Vilalta ha comparegut acompanyada de diputats del partit i també del candidat dels republicans al Congrés Gabriel Rufián, que ha titllat el veredicte del Tribunal Suprem de "salvatjada" i d'"irresponsabilitat històrica" i ha assegurat que és "la major agressió" des de Lluís Companys. Per aquest motiu, Rufián ha fet una crida a respondre a la "vergonya" de la sentència i ha assegurat que "la resposta serà una urna". Així, ha demanat la participació a les eleccions del 10-N.

Els comuns criden al PSC a posicionar-se

Finalment, els comuns també han volgut rebutjar la sentència i mostrar el seu suport als familiars dels presos. La líder del partit al Parlament, Jéssica Albiach, ha assegurat que hi ha "un abans i un després" d'aquest dia i ha qualificat la decisió del Suprem d'"injusta" i de suposar una "retrocés democràtic". Amb tot, ha insistit en la llibertat dels presos, ja que considera que només així hi podrà haver "diàleg real" i ha instat al PSC a dir si estan d'acord amb l'alliberament dels líders independentistes o si "seguiran formant part de la repressió". 

Unes paraules que el candidat dels comuns al Congrés, Jaume Asens, ha traduït amb propostes. En aquest sentit ha insistit en la reforma del Codi Penal per derogar el delicte de sedició, tot i que s'ha mostrat obert a estudiar altres propostes com la de la llei d'amnistia. "Estem per trobar la via més eficaç", ha sentenciat.

La CUP crida a sortir al carrer

La diputada Maria Sirvent de la CUP també ha participat a la concentració. Tot i això, les declaracions les ha fet la candidata del partit al 10-N, Mireia Vehí, que ha assegurat que la sentència de l'1-O demostra que a Espanya "no hi cap ningú" que es "digni" a aixecar-se contra "el règim injust i repressor". També ha fet una crida a sortir als carrers "tants dies com faci falta" i ha exigit exigeixen la retirada de "les forces d'ocupació".