Núria Orduña, una dissenyadora barcelonina que viu a Edimburg, anava a votar ‘no’ al referèndum d’independència d’Escòcia. “Estava molt a prop de votar contra la independència, perquè pensava que la situació entre Escòcia i Gran Bretanya no era la mateixa que tenim entre Catalunya i Espanya”, explica. Però la campanya de la por del ‘no’ li recordava el que el govern espanyol deia al poble català: “Ho perdreu tot”. És un dels testimonis recollits per l’agència AFP en la sèrie ‘Les veus del Brexit”.

“Vaig canviar completament de pensament quan un parell de setmanes abans del referèndum [d'Escòcia] la campanya del ‘no’ va començar a ser molt dura, amb la por sobre l’abandonament de la lliura i la Unió Europea”, assegura Orduña.

Sobre el Brexit, Núria Orduña afirma que hauria votat per la sortida de la UE per “dir als altres països grans, com Alemanya i França, que alimenten aquesta UE, que volem una altra cosa, no el que vosaltres voleu”. Malgrat això, es mostra favorable a la immigració i l’obertura de fronteres.

“Els immigrants no som un mal per a la societat”, defensa. Creu que la Gran Bretanya “hi té molt a perdre” si tanca les fronteres, perquè persones com ella poden endur-se el seu “coneixement” a un altre país.