La plana major de l’independentisme ha acompanyat aquest divendres la consellera Meritxell Serret a les portes del Tribunal Suprem, on està citada pel jutge Pablo Llarena en el marc de la causa del procés. Tant representants de les forces polítiques de l'independentisme com del Govern de la Generalitat en funcions, encapçalats per Pere Aragonès i Meritxell Budó, han volgut fer-li costat i traslladar-li el seu suport davant del que consideren una “venjança” de l’estat espanyol. Serret ha entrat acompanyada i aplaudida. També hi ha assistit el diputat d’EH Bildu al Congrés Jon Iñarritu. Pel que fa a la formació de Govern, no hi ha hagut tanta unitat de criteri.

En declaracions des de les portes del Tribunal Suprem, el vicepresident en funcions Pere Aragonès ha denunciat que tant el procés judicial de l’1-O com la sentència són “una causa general contra l’independentisme” i una “venjança”. En aquest sentit, ha afegit, “ho veiem en l’execució de la sentència”, amb la retirada dels tercers graus. La consellera Serret "és aquí per la seva defensa de la democràcia”. Davant tot això, ha continuat reclamant “una resposta política”, que passa per una llei d’amnistia i l’exercici del dret a l’autodeterminació”. Si bé no s’oposaran a altres mesures, com els indults, ha constatat que el fet que vagi “tan lent” torna a demostrar “aquesta venjança”.

En nom de Junts ha parlat la seva portaveu al Congrés, Pilar Calvo, que ha volgut situar com un “objectiu comú” la defensa de l’amnistia als presos i exiliats polítics. Calvo ha reclamat que s’aturi “aquesta macrocausa que ha fet mal a tantes famílies”, posant com a exemple també la citació del Tribunal de Comptes de fins a 37 persones el pròxim mes de juny. Ha denunciat que és una “macrocausa cimentada des del Suprem i La Moncloa, que comença a esquerdar-se al Tribunal Constitucional”, amb el vot particular de dos magistrats al recurs d’empara de Jordi Turull. “I s’acabarà d’esquerdar als tribunals de la Unió Europea”, ha conclòs la diputada.

El també diputat al Congrés Albert Botran, de la CUP, ha criticat que és un “nou episodi d’una causa molt polititzada”. Ha posat l’exemple de les “euroordres denegades” de forma reiterada per tribunals europeus, però també les “opinions contradictòries al Tribunal Constitucional”. I, com els seus companys, ha defensat que “ara és el moment de solucions polítiques, de l’amnistia i el reconeixement del dret a l’autodeterminació”.

aragones budo suprem EFE

Investidura encallada

Sobre les negociacions d’investidura ja no hi ha tanta coincidència, almenys en els tempos. El mateix Aragonès havia posat com a termini aquest dissabte 1 de maig, i a les portes del Tribunal Suprem ha insistit que “aquest cap de setmana és decisiu” i que “venen hores i dies decisius per veure si és possible un acord”. Per la seva part, la portaveu Marta Vilalta ha avisat que, si no, “haurem de veure quines alternatives hi ha, que també passen per Junts per Catalunya”. Ha reiterat que per part d’ERC no hi ha “esculls ni impediments”, i ha recordat que el “bloqueig no és bo per a ningú”.

La resposta l’ha rebut de Pilar Calvo, que no ha compartit la “pressa” i la “urgència” de les quals ha parlat Vilalta. La diputada al Congrés ha remarcat que “es va avançant” i que “les presses potser no són la millor companyia” per a aconseguir “un govern estable i amb lleialtat”.