Després de la declaració institucional amb motiu de l’1-O protagonitzada pel Govern, l’independentisme ha donat una imatge unitària en una convocatòria feta per Òmnium Cultural davant de l’Escola Ramon Llull de Barcelona, on quatre anys enrere va haver-hi fortes càrregues policials. Malgrat les discrepàncies en l'estratègia per arribar a la independència entre les forces independentistes que s'han fet evidents aquests dies de debat de política general, l'aniversari del referèndum ha anat acompanyat de reflexions dels líders independentistes sobre la importància de la unitat i la comunió per guanyar qualsevol embat. 

L'acte, on s'ha fet una crida a reafirmar-se en la independència, ha comptat amb la presència del president de la Generalitat, Pere Aragonès; la presidenta del Parlament, Laura Borràs; el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró; l'expresident Artur Mas; el president d'ERC, Oriol Junqueras; el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, i la líder de la CUP en el Parlament, Dolors Sabater, entre molts d'altres actors polítics i socials. 

Després de la fotografia, els representants polítics i socials han pres la paraula. "L'1 d'octubre es va fer amb unitat, generositat, confiança, il·lusió i amb l'esperança d'un futur millor. No hi ha camí enrere, només endavant", ha declarat Borràs, que ha posat en valor la importància del referèndum, perquè “enforteix democràticament”. En el mateix sentit s'ha manifestat el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, que ha destacat que l'1-O va ser possible per la comunió entre la societat i les institucions: "Vam entendre que només junts teníem capacitat per fer-lo". 

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha destacat que aquell dia "excepcional" va escenificar "la victòria de la democràcia". També ha destacat que va ser un "moment de comunió del conjunt del poble", però ha recordat que va comportar una repressió que encara no s'ha acabat. Per tot plegat, ha animat a persistir en la lluita contra la repressió i seguir el camí cap a la independència amb l'amnistia i un referèndum d'autodeterminació.

La diputada de la CUP Dolors Sabater, a banda de l'1-O, també ha volgut rememorar l'aturada de país del 3 d'octubre per la "suma de complicitats" que hi va haver aquell dia entre independentistes i no. L'anticapitalista ha cridat a seguir avançant amb l'estratègia de ser actius, i ha destacat que calen fites definides. Ho ha dit en paral·lel a la proposta que han defensat aquesta setmana els cupaires de fixar una data pel referèndum en aquest mandat i que ha estat rebutjada pel Parlament

Acte Òmnium 1-O. Aragonès, Junqueras, Elisenda Paluzie, Jordi Cuixart, borràs, foto familia - Sergi Alcàzar

Fotografia de representants independentistes davant de l'Escola Ramon Llull / Sergi Alcàzar

El president d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha apostat per recuperar l'actitud que va fer possible l'1-O: "Ambició, generositat i determinació". Ha denunciat que l'Estat segueixi sense reconèixer la violència exercida aquell dia per impedir la votació, i en aquest sentit ha anunciat que l'entitat ha entrat a registre una petició davant del jutjat d’instrucció 7 de Barcelona perquè “s’aparti el sindicat policial que està acusant els ciutadans en la macrocausa de l’1-O”.

Per la seva banda, la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha dit que davant la divisió en les estratègies de l'independentisme per arribar a la independència, cal "un camí que combini la confrontació democràtica, el reconeixement de la legitimitat internacional i que alhora respecti la legitimitat de l'1-O".

Aquest ha estat un dels múltiples actes que se celebren aquest cap de setmana per recordar i reivindicar el quart aniversari de l'1 d'Octubre. Després de l'acte institucional del Govern d'avui al matí, Borràs ha lliurat al Museu d'Història de Catalunya la Medalla d'Honor que el Parlament va entregar als represaliats pel procés. L'ANC ha organitzat tres dies de mobilitzacions, i els CDRs també han fet diverses convocatòries a nivell local.