En el quart aniversari de l'1-O, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha lliurat al Museu d'Història de Catalunya la Medalla d'Honor que la cambra va entregar als represaliats pel procés independentista.

En l'acte de donació, Borràs ha reivindicat la necessitat de "combatre la desmemòria, per Catalunya, per fidelitat a l'1-O, per la independència i per la llibertat". En aquest sentit, ha urgit a "reconstruir la memòria col·lectiva i reconèixer les víctimes de la repressió i els col·lectius jurídics" que els han donat suport. 

Tal com ha recordat Borràs, es va decidir donar la Medalla al Museu perquè sigui exposada, ja que "es concedia a un grup de persones tan gran i que per desgràcia segueix creixent". També ha posat en valor que, d'aquesta manera, es dona "representació coral i veu a un dels fets que, sense cap mena de dubte, marca la història del present i del futur del país".

Com ja va expressar el dia de l'entrega al Parlament, Borràs ha reiterat el seu desig que aquest gest simbòlic ajudi a remetre les acusacions judicials contra aquest col·lectiu. Tanmateix, en una proposta de resolució presentada per la CUP al debat de política general que demanava precisament la retirada de les acusacions, els dos partits de Govern, ERC i Junts, es van abstenir. Només hi van votar a favor anticapitalistes i comuns. PSC, Vox, Ciutadans i PP hi van votar en contra.

A l'acte també hi han participat la vicepresidenta primera del Parlament, Alba Vergés (ERC), la secretària segona de la Mesa, Aurora Madaula (Junts), la diputada de la CUP Eulàlia Reguant i la directora del Museu, Margarida Sala.

Els represaliats insisteixen

Després de fer donació de la medalla, els representants dels col·lectius homenatjats han pres la paraula per demanar que la Generalitat retiri les acusacions particulars contra manifestants i persones relacionades amb els fets de l'1-O.

"Nosaltres tenim clar on estàvem avui fa 4 anys, però vosaltres, polítics independentistes, dels tres partits independentistes, no teniu clar on sou. Teniu un mandat per complir", han conclòs.

El Govern, "hereu de l'1-O"

Qui també s'ha conjurat a ser fidel i culminar l'1-O ha estat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha subratllat els "grans consensos" que van fer possible el referèndum i ha declarat el seu Govern hereu d'aquella consulta, tot assegurant que l'executiu es compromet a culminar el camí a la independència. "En primer terme, forçant una negociació amb l'Estat espanyol, però no només, sense renunciar a res", ha assegurat.

 

Imatge principal: La presidenta del Parlament, Laura Borràs; la vicepresidenta primera del Parlament, Alba Vergés (ERC); la secretària segona de la Mesa, Aurora Madaula (Junts); la diputada de la CUP Eulàlia Reguant, i la directora del Museu, Margarida Sala, en l'acte d'entrega de la Medalla del Parlament al Museu d'Història / Foto: Europa Press