L’independentisme en bloc ha plantat aquest dilluns el Rei. Tots els partits independentistes amb representació al Congrés dels Diputats s’han absentat de l’acte solemne d’obertura de la legislatura, que presideix Felip VI amb tots els honors pel monarca. Abans, però, els diputats Gabriel Rufián (ERC), Laura Borràs (JxCat), Mireia Vehí (CUP), Oskar Matute (EH Bildu) i Néstor Rego (BNG) han llegit un manifest conjunt. “La monarquia i el rei no ens representen”, han assegurat. Hi faltaran mig centenar de parlamentaris: 29 diputats i 20 senadors. Els parlamentaris dels quals depèn Pedro Sánchez en aquest nou cicle polític. Unidas Podemos sempre hi ha assistit, i aquest cop ho farà des del govern espanyol. El text unitari s'ha llegit en castellà, català, euskera i gallec.

En el manifest, titulat No tenim Rei: democràcia, llibertat, repúbliques, els partits signants denuncien que la monarquia i el Rei "no els representen", com a la majoria de la societat catalana, basca i gallega, que "rebutgen la figura d'una institució anacrònica hereva del franquisme que se sustenta en l'objectiu de mantenir i imposar la unitat d'Espanya i les seves lleis". D'aquesta manera, constata el text, "nega els drets civils, polítics i nacionals" dels diferents pobles de l'Estat.

 

"En el camí democràtic cap a la llibertat que aspirem, el Rei no és un interlocutor vàlid per a nosaltres", continua el manifest independentista, que assegura que Felip VI, "no té la legitimitat dels nostres pobles, ni li reconeixem cap funció política". En aquest sentit, recorden el "discurs autoritari" del 3 d'octubre del 2017, que va demostrar que "el seu paper no ha estat altre que el d'intentar imposar projectes i valors antidemocràtics".

Finalment, ERC, JxCat, la CUP, Bildu i el BNG afirmen que la monarquia no respon als "valors republicans de llibertat, igualtat i democràcia" i que cal "trencar amb l'herència, les bases i valors que representa el Rei i la seva figura". Davant d'això, defensen: "Considerem que el Rei i la monarquia han de deixar d'exercir la seva tutela sobre la ciutadania i sobre els governs i parlaments". Només així, conclouen "es podrà donar camí a solucions basades en el respecte a la voluntat popular, la llibertat i la democràcia".

L’última ocasió, el 2016, tant ERC com EH Bildu no van assistir-hi, però sí que van fer-ho els llavors diputats del PDeCAT. Però, com el PNB i Unidos Podemos, no van aplaudir el monarca a la seva arribada a les Corts espanyoles.