JxCat, ERC i la CUP han denunciat un “setge judicial” contra els resultats del 21-D. Els tres partits independentistes han denunciat les ingerències judicials a la sobirania del poble de Catalunya expressada a les urnes i han criticat que no es respecten els resultats de les eleccions del passat 21 de desembre. 

Així s'han expressat durant el ple d'aquest dimecres on s'ha debatut un proposta de resolució presentada conjuntament pels partits independentistes per refermar els drets polítics de Puigdemont, així com els de Jordi Sànchez i Jordi Turull, incloent-hi el de sotmetre's a un debat i votació d'investidura. El text s'empara en la resolució del Comitè de Drets Humans de l'ONU, que dicta mesures cautelars per garantir els drets de Sànchez.

JxCat no renuncia a Puigdemont

En el discurs de presentació de la proposta de resolució, la diputada de JxCat Gemma Geis ha denunciat l'existència de presos polítics i ha denunciat una regressió de drets a Catalunya. Geis també ha defensat els drets polítics de Puigdemont, ha assegurat que no renunciaran a la seva investidura i ha defensat els drets de la resta de candidat: Jordi Sànchez i Jordi Turull. "La presidència de la Generalitat no ha de passar per cap toga, només pel vot dels catalans", ha defensat la diputada.

ERC: "L'àrbitre és el més arbitrari"

"La democràcia està suspesa a l'estat espanyol", ha denunciat la diputada d'ERC Anna Caula, que ha assegurat que "som aquí per denunciar un setge judicial". En aquest sentit, Caula ha denunciat que el poder judicial espanyol intenti interferir en els resultats de les eleccions del 21-D i ha lamentat que "en aquestes condicions tot és més difícil, és impossible". Caula també ha considerat que "en el terreny de joc, l'àrbitre és el més arbitrari", en referència a l'actitud del jutge Pablo Llarena.

La republicana també ha denunciat que el govern del PP intenti "ofegar i fer callar les opinions" dels que difereixen. En aquest sentit, ha fet una crida als unionistes a "mirar-se al mirall" i els ha acusat de fer la política als jutjats i no al Parlament perquè "les urnes sempre perden". 

CUP critica que s'acati el jutge

Finalment, el diputat de la CUP Carles Riera ha denunciat que l'estat espanyol "ha segrestat la sobirania del poble i del Parlament" però també ha criticat que la majoria independentista i el president del Parlament, Roger Torrent, hagin acatat les resolucions del jutge, proposant i retirant candidatures a la presidència de la Generalitat. 

Tot i això, Riera ha celebrat que JxCat hagi sol·licitat aquest dimecres la delegació de vot a distància del president Carles Puigdemont -petició que la Mesa considerarà la setmana que ve- i, en aquest sentit, ha demanat un ple per investir Puigdemont i recuperar la República. També s'ha ofert a assumir les responsabilitats i les conseqüències que calguin per fer-ho possible. "El pacte amb l'estat només té un nom: rendició", ha reclamat.