El Teatre Foment de Juneda, a les Garrigues, ha acollit aquest dijous l’acte final de l’any commemoratiu dels 100 anys del naixement del metge, escriptor i polític Joan Colomines i Puig (Barcelona, 29 de novembre de 1922 – Barcelona, 22 de febrer de 2011), figura significativa de l’independentisme durant el franquisme, com a destacat membre del Front Nacional de Catalunya (FNC). L’acte, sota el títol “Vetllada de poesia per la llibertat”, ha estat organitzat per la plataforma MEMORIAL Joan Cornudella – Joan Colomines i ha comptat amb la participació dels presidents de la Generalitat Artur Mas, Carles Puigdemont (telemàticament) i Quim Torra, a més a més de la presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs.

La vetllada s’ha organitzat amb l’objectiu de recordar la figura de Colomines rememorant la seva obra poètica. Dalt de l’escenari del Teatre Foment, han recitat alguns dels seus versos Ariadna Tarrats, Francesc Colomines, Joan-Ramon Veny, Teresa Clota, Joan-Ramon Colomines-Companys, Àlvar Valls, Isona Passola i els presidents de la Generalitat Artur Mas, Carles Puigdemont (telemàticament) i Quim Torra. A més a més, a la cadena de lectura s’hi han afegit els convidats a la fila zero: Antoni Villas, Laura Borràs, Carles Vallejo, Pau Juvillà, Amat Baró i Miquel Estradé.

L’acte ha comptat també amb una part musical, protagonitzada pel cantant Pep Picas, l’Ensemble UdL-Orquestra de la Universitat de Lleida i UniCorn, Cor de la UdL, sota la direcció musical de Robert Faltus.

Un acte unitari organitzat des de la societat civil en homenatge a Joan Colomines

La voluntat dels organitzadors ha estat la de fer “un acte unitari” amb la presència de personalitats dels diferents partits, malgrat el moment de tensions que es viu després de la sortida de Junts del Govern de coalició amb ERC. Joan-Ramon Colomines-Companys, un dels fills de Joan Colomines i organitzador de l’acte, ha apuntat que a l'homenatge també hi ha hagut representants d’ERC i que Oriol Junqueras, que estava convidat, no ha pogut assistir-hi perquè ha coincidit amb el seu viatge a l’Amèrica Llatina. L'acte també ha servit perquè alguns dels participants fessin referència a "l'esperit de Colomines" reivindicant-lo, en el sentit de reclamar la unitat entre els independentistes des del respecte, malgrat les diferències.

En declaracions a ElNacional, Colomines-Companys ha subratllat que l’acte fet a Juneda té la intenció de demostrar que també es pot fer “un acte nacional” fora de Barcelona. Així mateix, ha valorat que l’any commemoratiu l’ha organitzat la societat civil i que no ha rebut subvencions públiques.

El MEMORIAL Joan Cornudella – Joan Colomines es reivindica com una plataforma plural, destaca Colomines-Companys, recordant que Cornudella va acabar al PSC, mentre que Colomines a Convergència Democràtica. Els dos van ser figures destacades de l’independentisme a la seva època. L’acte de Juneda culmina les celebracions del centenari del naixement de Colomines, però la seva memòria quedarà preservada també per una biografia que s’està elaborant, un documental i la publicació de la seva obra poètica completa.

Joan Colomines, una vida marcada per la política i la cultura

Colomines va militar durant el franquisme al Front Nacional de Catalunya (fundat el 1940), va participar en la fundació del Partit Popular de Catalunya (partit sobiranista d'ideologia socialista) el 1976 i després es va integrar al Partit Socialista de Catalunya (Congrés), fins que el 1977 va ingressar a Convergència. Va ser membre de la Comissió Coordinadora de Forces Polítiques de Catalunya (1969) i de l’Assemblea de Catalunya (1971-76). Precisament per aquesta activitat política va ser detingut vuit vegades, tres vegades empresonat preventivament i un cop jutjat pel Tribunal d’Ordre Públic. Colomines va ser elegit diputat al Parlament en les eleccions del 1980, el 1984 i el 1988. A la cambra catalana va exercir la presidència de la Comissió de Cultura i també va ser secretari de la de Drets Humans. Entre 1976 i 1982 va presidir l’Associació Catalana d’Expresos polítics.

La seva biografia també inclou un gran volum d’activitat al voltant de l’activisme cultural, amb iniciatives de tipus cultural, catalanista i democràtic. Colomines destaca per la seva obra poètica i per haver estat promotor de la poesia catalana, amb accent patriòtic i reivindicatiu.

Elogis de Puigdemont, Mas i Torra

L'acte a Juneda ha acabat amb les intervencions dels presidents que han participat en l'acte. Primerament, ha intervingut en vídeo del president a l'exili, Carles Puigdemont, que ha descrit Colomines com un patriota que "va servir Catalunya en moments complicats i en contextos desfavorables". És per això que, ha afegit, personalitats com la seva "mereixen homenatges populars".

Des de dalt de l'escenari, l'expresident Artur Mas també ha elogiat la figura de Colomines perquè "va ser una d'aquelles persones que va ajudar decisivament a què un país com el nostre creixés en molts dominis diferents: nacionalment, socialment, científicament i culturalment". Mas ha comentat que si Colomines hagués viscut els darrers anys hauria abraçat la causa de la independència i ho hagués fet "amb visió de país" i no en visió de partit polític. "Més enllà dels interessos d'un partit -ha dit Mas- hi ha l'interès general d'una nació o un país, ell d'alguna manera ara ens ajudaria a superar les desavinences que de vegades es converteixen en mesquineses, i ens donaria lliçons per construir ponts perquè gent que pensa diferent pugui treballar plegada".

Ha tancat l'acte el president Quim Torra, recordant la figura de Colomines, representant d'aquells que "han sabut tancar la porta a Espanya, han somrigut, i no s'han descuidat de passar-li la balda perquè sabem el risc terrible que hi ha si la deixem entreoberta".