El president de la Generalitat a l’exili, Carles Puigdemont, ha reaccionat aquest dijous a les declaracions de la vicepresidenta primera del govern espanyol, Nadia Calviño, en què confessava que l’objectiu soterrat de la reforma de la sedició, negociada amb ERC, és extradir-lo i jutjar-lo a Espanya. En un fil a Twitter, Puigdemont ha expressat la seva inquietud davant d’unes informacions que considera d’enorme gravetat.

Carles Puigdemont també es refereix a les darreres declaracions del president espanyol, Pedro Sánchez, en què es mostrava fermament convençut que el president a l’exili s’asseuria al banc dels acusats davant d’un tribunal espanyol per retre comptes per liderar l’1-O. Puigdemont recorda que Sánchez i Calviño “són les dues màximes autoritats executives de l’Estat” i que els dos “diuen que la reforma del codi penal pactada amb UP i ERC té l’objectiu de facilitar” la seva extradició. “No són dos arreplegats, els qui ho diuen”, subratlla.

Missatge de Carles Puigdemont a Twitter
Missatge de Carles Puigdemont a Twitter

Les declaracions públiques de les autoritats espanyoles han posat en alerta Puigdemont i han generat malestar. De fet, el president a l’exili busca aclariments per part d’ERC perquè “després de la compareixença solemne [de Pere Aragonès a la galeria gòtica del Palau de la Generalitat l'endemà de l’anunci fet per Sánchez] i de les invitacions explícites a celebrar la reforma del codi penal, és lògic pensar que aquestes qüestions, que no són menors en termes polítics, ja es devien conèixer”.

Puigdemont reivindica el seu dret a formular algunes preguntes a ERC

Puigdemont reivindica el seu dret a formular algunes preguntes sobre l’anunci perquè l’afecta i planteja tres interrogants. El president a l’exili demana saber si “això que explica el PSOE en públic, ho va exposar també en privat durant la negociació”. Puigdemont també vol esbrinar si la part catalana “era conscient que aquestes eren les intencions del govern espanyol en la reforma de la llei”. I, finalment, afegeix: “Ningú no va advertir que es faria aquesta interpretació?”

Avançant les possibles respostes als seus dubtes, Puigdemont planteja dos escenaris. Si ERC “no es va adonar” de les intencions i el PSOE tampoc no en va parlar en les negociacions, això obligaria els republicans a retirar el suport a la reforma “perquè l’haurien pactada amb un soci que els ha amagat l’ou”. En cas contrari, si ERC ho sabia perquè el PSOE els hagués donat a entendre que la reforma facilitaria l’extradició de Puigdemont, aleshores “la situació en la qual ens trobaríem seria molt greu”. "No m'ho vull ni imaginar", afegeix.

Puigdemont conclou la seva exposició manifestant que "el silenci" d'ERC "després de tanta eufòria és preocupant". "I mentre parlem d’un delicte anacrònic que afecta una dotzena de persones —i que nosaltres ja vam derrotar l’any 2018 a Alemanya— el nombre de represaliats invisibles va creixent sense parar. Són persones que es van manifestar per demanar la nostra llibertat. Que ho hem oblidat?", afegeix.