L'independentisme ha tornat a vèncer a Barcelona, malgrat que Ciutadans hi ha esdevingut la primera força. Els candidats a la presidència de JxCat i ERC, Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, un exiliat i l'altre empresonat, amb la CUP han rebut la majoria de vots a Barcelona (45,8%), per sobre del bloc del 155 —Cs, PSC i PP— que han obtingut un 43,4% del suport dels electors. Tot plegat en uns comicis que han tingut una participació massiva, sense precedents, a la capital catalana: un 81,62% del cens.

Barcelona ha tornat a ser el pal de paller de l'independentisme, consolidant la tendència expressada pel país. Amb el 99,3% dels vots escrutats, Ciutadans ha obtingut el 23,9% dels vots, seguit d'ERC (20,9%) i JxCat (19,6%). Més lluny ja se situen el PSC, amb el 14,5% dels sufragis i CatComú-Podem (9,3%). En darrer terme han quedat la CUP (5,3%) i el PP (5%). D'aquesta manera, els independentistes han aconseguit el triomf a Barcelona (45,8%), mentre que els del 155 han quedat amb un 43,4%.

Colau surt debilitada de les eleccions. En aquests comicis, l'alcaldessa de Barcelona ha fet una aposta clara per Catalunya en Comú-Podem, a diferència de l'acord de 2015 de la desapareguda Catalunya Sí Que es Pot, de la qual els seus comuns no van voler formar part. La candidatura de Xavier Domènech ha obtingut un resultat discret amb el 9,3% dels sufragis i 322.828 vots, 44.785 menys que els obtinguts per Catalunya Sí que es Pot a les eleccions de 2015.

Barcelona, dividida

A diferència de les eleccions del 27-S, en les quals Junts pel Sí va guanyar a tots els districtes excepte a Nou Barris, Barcelona ha quedat aquesta vegada dividida: Ciutadans ha estat la força més votada a Nou Barris, Ciutat Vella, Sant Martí, Sant Andreu, les Corts, Sarrià-Sant Gervasi i Horta-Guinardó, mentre que Junts per Catalunya ha vençut a dos (Eixample i Gràcia). Per la seva banda, ERC ha guanyat al districte de Sants-Montjuïc.

El 81,62% dels votants de la capital catalana han participat en aquestes eleccions, cinc punts per sobre de les eleccions de 2015 (77,08%), i els districtes amb més participació han estat Sarrià-Sant Gervasi, amb el 86,69%, les Corts, amb el 86,59%, i Gràcia, amb el 83,68%.

Pel que fa al conjunt de la demarcació, el bloc independentista format per JxCat, ERC i la CUP n'ha perdut el control, després d'obtenir menys escons que les formacions unionistes. Això ha passat perquè, a diferència de Barcelona ciutat, la gran àrea de Barcelona s'ha tenyit de taronja i ha donat una gran força a les formacions constitucionalistes.