Els grups independentistes -JxCat, ERC i la CUP- han aprofitat el ple monogràfic del 6 i 7 de setembre de 2017, proposat per Cs, per fer un reconeixement i una defensa a la tasca de l'expresidenta de la cambra catalana Carme Forcadell aquells dies. A més, també han volgut criticar l'actitud de Ciutadans d'"atiar l'odi i la crispació". 

Per part de JxCat, Lluís Ginó, ha volgut tenir un record especial per Forcadell i ha assegurat que "no hi pot haver processos judicials que canviïn les decisions que han pres els ciutadans a les urnes". A més, ha defensat que parlar "de cop a la democràcia en un parlament és un oxímoron" i ha criticat les noves crides al 155. 

En un sentit semblant, el diputat d'ERC Gerard Gómez del Moral, ha assegurat que Ciutadans és un "disc rallat" que té per objectiu "d'aturar l'odi i la crispació". També els ha retret que facin querelles preventives, en referència a l'anunci de denuncia contra el president Quim Torra, i que ja hagin jutjat als presos i facin campanya contra els indults.

Finalment, la diputada de la CUP Natàlia Sànchez ha recordat que Forcadell "només va permetre un debat, obeint la voluntat popular per aconseguir una sobirania plena". En aquest sentit, la cupaire ha defensat el procés i ha assegurat que ho tornarien a fer i ha fet una crida a la mobilització aquest divendres 21-D perquè sigui "un punt d'inflexió".