L'estat espanyol ha amagat i amaga informació sobre els atemptats gihadistes que es van produir a Barcelona i Cambrils el 17 i 18 d'agost del 2017. Així ho han constatat les tres formacions independentistes aquest dimarts en el debat al Parlament del dictamen de la comissió d’investigació creada el mes de març del 2018.

La més contundent en aquest aspecte ha estat la diputada de JxCat Aurora Madaula, qui ha arribat a preguntar als responsables de l'Estat que "què amaguen?". "Doncs el que queda provat en aquesta comissió, que és que l'imam Abdelbaki Es Satty era confident del CNI", ha respost. També ha denunciat que els Mossos d'Esquadra no van rebre cap informació sobre els antecedents de l'autor de l'atac.

Madaula s'ha referit d'aquesta manera a l'absència de fins a 19 persones que des de la cambra catalana se'ls havia citat a comparèixer, com és el cas de l'exvicepresidenta del govern espanyol Soraya Sáenz de Santamaría, l'exdirector del CNI Félix Sanz Roldán i l'exdirector general del Cos Nacional de Policia Germán López.

aurora madaula 1 parlament maria contreras coll

La diputada de JxCat Aurora Madaula | Maria Contreras Coll

"La seva incompareixença està tipificada com un delicte de desobediència, segons recull l’Estatut", ha advertit Madaula, tot afegint, però, que la fiscalia ja ho havia arxivat "en el que és una falta de respecte al Parlament i, el que és més important, a les famílies de les víctimes".

Per últim, i com han fet la resta de formacions independentistes, Madaula ha demanat la derogació de la llei de secrets d'Estat: "Una llei franquista que impedeix que puguem investigar més sobre què va passar".

Alimentació d'especulacions

Per part d'ERC, la diputada Montserrat Fornells també ha titllat la incompareixença d'aquestes 19 persones, totes alts càrrecs dels cossos i forces policials de l'Estat, de "falta de respecte" i ha assegurat que ha contribuït a "alimentar les especulacions", en referència a un presumpte coneixement previ i encobriment del CNI dels atemptats.

montserrat fornells 1 parlament maria contreras coll

La diputada d'ERC Montserrat Fornells | Maria Contreras Coll

Fornells també ha lamentat que totes les peticions del seu partit i el PDeCAT sobre la creació d'una comissió d'investigació al Congrés han estat rebutjades.

L'OTAN i l'Aràbia Saudita

Per part de la CUP, la diputada Natàlia Sànchez ha acusat l'Estat de "deixadesa" i també ha demanat la derogació de la llei "franquista" de secrets d'Estat "que impedeix saber què fa o deixa de fer el CNI". 

natalia sanchez parlament maria contreras coll

La diputada de la CUP Natàlia Sànchez | Maria Contreras Coll

A més, la parlamentària anticapitalista ha assenyalat la política de l'OTAN i la venda d'armes d'Espanya a l'Aràbia Saudita com a causes de rerefons dels atemptats.

Els comuns, incòmodes

Sense compartir aquestes acusacions, el diputat de Catalunya en Comú Podem Marc Parés ha admès que la comissió no ha pogut aclarir els demostrats vincles del CNI amb Es Satty i que ha constatat que els Mossos no tenien informació del cervell dels atemptats.

La votació de les conclusions

La votació de les conclusions, però també de les recomanacions i les propostes dels partits, serà aquesta tarda. Entre elles destaca la conclusió de negar qualsevol implicació del CNI en els atemptats, a la qual es va arribar gràcies als vots de Cs, el PP i el PSC.