Si d'alguna cosa han servit les eleccions d'aquest diumenge és per trencar alguns mites. Mai abans un partit independentista no havia guanyat unes eleccions espanyoles. L'anomenat vot dual, la votació diferenciada entre unes eleccions catalanes i unes espanyoles, sempre els havia perjudicat. També s'ha començat a trencar un altre dels mites més estesos des de fa anys: que l'àrea metropolitana és un escull per l'independentisme.

En les eleccions del 21-D, l'independentisme ja va començar a fer forat en aquesta zona, però aquest 28-A s'ha consolidat, i és especialment significatiu que ho hagi fet en unes eleccions a les cambres espanyoles. El creixement del moviment a les ciutats metropolitanes l'abandera clarament ERC. Els republicans han guanyat en 15 de les 36 ciutats que la conformen, entre elles Barcelona, i ha crescut en percentatge de vot en absolutament a tots els municipis de la zona. 

L'any 2016, quan es van celebrar les anteriors eleccions municipals, ERC només va guanyar en tres municipi de l'AMB: Sant Cugat del Vallès, Sant Just Desvern i Tiana. Ara ho fan també a la capital catalana, en una victòria molt significativa a tan sols un mes de les municipals, i també a Begues, Castellbisbal, Cervelló, Corbera de Llobregat, el Papiol, la Palma de Cervelló, Molins de Rei, Montgat, Sant Climent de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló i Torrelles de Llobregat. 

Important victòria a Barcelona ciutat

Sens dubte, però, una de les victòries més importants ha estat la de la ciutat de Barcelona. Els republicans han obtingut un 5,75% més dels vots, passant del 17,37% de 2016 a un 23,12% aquests diumenge. El partit liderat per Oriol Junqueras ha estat la força més votada amb 201.616, 2.733 vots més que el PSC, que han obtingut un total de 198.883. En les anteriors eleccions havien quedat com a segona força, per darrere dels comuns, i a una distància significativa, de més de 8 punts percentuals.

A més, els republicans han guanyat a la meitat dels districtes de la ciutat, cinc de deu, i han crescut en absolutament tots. Així, s'han endut la victòria a l'Eixample, Gràcia, les Corts, Sants Montjuïc, Sarrià Sant Gervasi. Els resultats són especialment significatius per la proximitat amb les eleccions municipals, on ERC presenta Ernest Maragall com a alcaldable, i que ja parteix d'una bona posició en les enquestes.

ERC creix a tots els municipis de l'AMB

Pel que fa al percentatge de vot, destaca el creixement d'ERC en ciutats metropolitanes importants com Badalona (6,11%), l'Hospitalet de Llobregat (5,26%), Cornellà de Llobregat (4,58%), Sant Adrià del Besos (6%) o Santa Coloma de Gramenet (4,93%). 

 

Destaquen també el creixement a Cerdanyola del Vallès (6,42%), a Castelldefels (6,59%), Barberà del Vallès (6,78%), el Prat de Llobregat (6,06%), Esplugues de Llobregat (5,65%), Montcada i Reixac (7,41%), Ripollet (6,15%), Pallejà (8,24%), Sant Andreu de la Barca (5,71%), Sant Boi (6,19%), Sant Feliu de Llobregat (6,96%), Sant Joan Despí (6,54%), Sant Just Desvern (5,30%) o Viladecans (4,8%).

A nivell més de curiositat, sobresurt el creixement d'ERC a ciutats com Badia del Vallès, un dels pobles menys independentistes de Catalunya amb un 4,29%, passant d'un més que tímid 3,71% dels vots a tenir-ne un 8,00%. També és remarcable el resultat que han obtingut a Sant Vicenç dels Horts, el poble d'Oriol Junqueras, on, malgrat que han quedat segons per darrere el PSC, han crescut un destacable 8,34% respecte el 2016. De fet, en tots els municipis de l'AMB han crescut un 7,32% de mitjana.

Creixement a tot el territori

La victòria d'ERC no ha estat només significativa a l'àrea metropolitana, sinó a tot el territori. Han guanyat a 747 poblacions i a 35 comarques, de les 42 comarques que hi ha. Els republicans han guanyat en ciutats com Girona, Lleida, Reus, Vic, Figueres, Manresa, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú. 

No ho han fet a altres ciutats importants com Tarragona, Sabadell, Terrassa o Granollers, que han quedat segons per darrere el PSC, però sí que han tingut un creixement significatiu en totes elles. A Tarragona han obtingut un 5,86% més dels vots, Sabadell (5,8%), Terrassa (14,83%) o Granollers (6,83%); també a Mataró (5,99%), Mollet del Vallès (6,80%), Montcada i Reixac (7,41%), Rubí (6,10%) o Martorell (7,69%).