El procés independentista i el referèndum de l'1-O han arribat fins al sud de França. Concretament, de la mà de la premsa. Tres diaris de la zona —L'indepéndant catalan (de la Catalunya nord), La Dépêche du Midi i el Midi Libre— han reflectit en la seva portada avui la recta final de Catalunya cap al referèndum de l'1 d'octubre. Els mitjans intenten descriure la situació política catalana des de la seva pròpia perspectiva.

Els diaris francesos han volgut reflectir la crisi territorial espanyola amb reportatges i a les mateixes portades. D'aquesta manera, L'indepéndant ha titulat "Viatge al cor de l'independentisme", mentre que La Dépêche ha apostat per un "Catalunya: la guerra de la secessió". Finalment, el Midi Libre treu el següent titular: "Pugna entre Catalunya i Espanya". Aquests dos últims diaris, tots dos del grup La Dépêche, coincideixen a destacar la confrontació entre tots dos governs. Però la veritat és que el text és el mateix compartit pels tres diaris.

El reportatge qualifica d'"irrespirable" el clima polític entre Madrid i Barcelona. Apunta que Catalunya declararà la seva independència "contra vent i marea" i "contra la Constitució espanyola", expliquen en la diagnosi del que acaben qualificant com una "desconnexió immediata".

D'altra banda, l'article també subratlla la falta de "flexibilitat" del president Rajoy que, segons el diari, "ha desplegat l'Estat per impedir aquest vot". Amb tot, apunten que l'actitud immobilista del govern espanyol pot acabar amb una persecució judicial del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per haver desobeït el TC.