ERC, JxCat, el PDeCAT, la CUP, EH Bildu, el BNG, Més País i Compromís han demanat la compareixença del president espanyol, Pedro Sánchez, al Congrés perquè doni explicacions sobre el CatalanGate. Els vuit partits han registrat diverses peticions de compareixença per l'espionatge a una seixantena de polítics i membres de la societat civil catalana amb el programari Pegasus. Els socis d'investidura també reclamen que compareguin el ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, i la ministra de Defensa, Margarita Robles, i altres càrrecs entre els quals la directora del CNI, Paz Esteban.

El motiu de la sol·licitud és retre comptes "del coneixement i de les mesures que es prendran en relació amb l'espionatge i intromissió a través del programari maliciós Pegasus i Candiru a representants polítics, activistes, advocats, periodistes, institucions i els seus familiars". La sol·licitud de compareixença de Sánchez és al ple de la cambra baixa mentre que la resta és en comissions parlamentàries -les d'Interior i Defensa-. A banda del president espanyol i els dos ministres, els vuit partits reclamen quatre compareixences més. Els socis demanen que comparegui el director del gabinet de Sánchez, Óscar López; la directora general de la Guàrdia Civil, María Gámez; el director general de Seguretat Nacional, Miguel Ángel Ballesteros, i la directora del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), Paz Esteban.

L'opinió de la premsa internacional

El Washington Post considera una violació "flagrant" de llibertats civils el cas del Catalangate, on almenys 65 polítics i activistes independentistes van ser espiats pel programa informàtic Pegasus. En l'editorial d'aquest divendres, el mitjà nord-americà defensa que aquest 'software' hauria de ser utilitzat "de forma responsable" pels estats i lamenta que algunes democràcies del món actuïn de la mateixa manera que "règims autoritaris". "Cal condemnar-ho", insisteix el diari. En el mateix escrit, el Washington Post insta als països democràtics a "no rendir-se a un futur de vigilància il·limitada" i els emplaça a lluitar "per un futur millor".

L'editorial, a més, assenyala que programes com Pegasus poden acabar sent perjudicials per als mateixos estats que en fan ús. En aquest sentit, recorda com el 'software' va comprometre un dispositiu connectat a l'oficina del primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson. Per altra banda, el diari demana als països que s'encarreguen de desenvolupar tecnologies d'espionatge que restringeixin la comercialització d'aquest producte a altres estats amb amplis registres d'abús de poder o que no compten amb polítiques de protecció dels drets humans. "Els límits de l'espionatge haurien d'estar fixats per la llei, amb limitacions per prevenir abusos, especialment domèstics", conclou l'editorial.

Alerta a Pedro Sánchez

Pere Aragonès ha alertat Pedro Sánchez que el CatalanGate pot fer caure el seu govern. En una entrevista a TVE, el president de la Generalitat ha recordat que l'executiu estatal va ser taxatiu quan l'excomissari Villarejo va relacionar el CNI amb l'atemptat de la Rambla, a diferència del que està passant ara. "Aleshores van dir un no rotund, mentre que ara estem en una apagada informativa. No diuen res". El cap de l'executiu català ha recordat que els vots d'ERC són essencials per a Sánchez, i ha instat el seu homòleg espanyol a intentar refer la confiança "que ara és zero" si no vol que el seu govern en resulti afectat.