La ANC, Òmnium Cultural i l'AMI han cridat els catalans a concentrar-se l'avui en defensa dels càrrecs electes i les institucions catalanes davant dels "atacs sistemàtics" de l'Estat contra els impulsors i defensors del procés sobiranista. A diferència de les manifestacions organitzades fins ara, aquesta cita no va dirigida a donar suport a una persona en concret, sinó al conjunt dels càrrecs electes, coneguts o anònims, que estan sent investigats per actes relacionats amb el procés sobiranista.

Sota el lema 'Per la democràcia. Defensem les nostres institucions', la mobilització tindrà lloc a partir de les 12 del migdia a l'avinguda Maria Cristina de Barcelona, i comptarà amb la presència de l'expresident de la Generalitat Artur Mas; les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau; el portaveu del PDECAT en el Congrés, Francesc Homs -encausats pel 9 N-; i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, entre d'altres. En total, s'espera congregar uns dos-cents polítics sobiranistes amb procediments judicials en marxa.

L'organització ha confirmat 170 autocars que sortiran des de diferents punts del país i, segons les entitats sobiranistes, es vol evidenciar el suport de la societat civil a què estan sent investigats o han estat condemnats per fets "emparats en la llibertat d'expressió" i a les institucions catalanes.

Ayer por la tarde se anunció que el cantante de los Lax'N'Busto, Salva Racero, será el maestro de ceremonias del acto reivindicativo. Sobre el escenario también estarán los actores Mercè Martínez, Pep Ferrer y Marc Martínez y Marcel Casellas Trio aportará la parte musical en la convocatoria.

Actes paral·lels

L'objectiu és que els càrrecs electes del món local i els parlamentaris siguin els protagonistes de l'acte, amb Forcadell al capdavant, i està previst també que es facin diverses activitats paral·leles durant el cap de setmana a Londres, Dublín, París i Luxemburg.

"L'Estat no podrà guanyar aquesta batalla", va sentenciar dilluns en roda de premsa el president de la ANC, Jordi Sànchez, en considerar que ha arribat el moment de donar suport als representants polítics que ja tenen oberta una via judicial i als que la tindran.

El president d'Òmnium, Jordi Cuixart, va advertir que l'Estat buscarà la divisió dels catalans, mentre que la presidenta de l'AMI, Neus Lloveras, va interpretar que hi ha una intensificació dels atacs contra càrrecs electes catalans, el que evidencia que "som a la recta final" del procés independentista.

Presència institucional

A l'acte també hi aniran dirigents del Govern, com el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras i gran part de la resta de consellers, mentre que del Parlament hi haurà gran part dels diputats de JxSí, també diputats anticapitalistes. De Catalunya Sí que Es Pot hi haurà el líder, Lluís Rabell, i la diputada Marta Ribas (ICV). Qui no anirà és el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que serà al seu poble natal, Amer, rebent el títol de fill predilecte.

També seran a Barcelona diversos càrrecs municipals com l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós (CUP), que va ser detinguda pels Mossos per negar-se a comparèixer al jutjat per penjar l'estelada, i el regidor anticapitalista de l'Ajuntament de Vic, Joan Coma, que no va anar a declarar davant de l'Audiència Nacional per un presumpte delicte d'incitació a la sedició.

Per part de l'Ajuntament de Barcelona, no hi serà present l'alcaldessa, Ada Colau, però sí el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, i el quart tinent d'alcalde, Jaume Asens, ambdós de Barcelona en Comú.

També hi anirà el president de Catalunya Acció, Santiago Espot, que haurà de tornar dilluns a declarar davant del jutge de l'Audiència Nacional per la xiulada a l'himne espanyol durant l'última Copa del Rei, després que el seu advocat manifestés que encara no havia tingut accés al sumari i no havia pogut preparar la defensa.