L'exposició de motius és cada cop més llarga. Perquè cada cop hi ha més motius. Avui, l'independentisme ha tornat a reclamar que el Congrés dels Diputats investigui els tripijocs del rei emèrit Joan Carles I, fugit als Emirats Àrabs. La petició de comissió d'investigació l'han registrat, aquest dilluns, els grups d'ERC, Junts per Catalunya, el PDeCAT, la CUP, EH Bildu, el BNG, Més País i Compromís. Previsiblement serà tombada, un cop més, per la pinça del PSOE, el PP i l'extrema dreta de Vox a la Mesa de la cambra baixa.

De fet, es tracta d'una comissió pràcticament idèntica a la registrada el passat mes de març, centrada en les "il·legalitats i irregularitats comeses per membres de la Casa Reial i les influències polítiques, diplomàtiques i comercials amb l'Aràbia Saudita". Però la iniciativa ha estat actualitzada amb les informacions recents segons les quals l'emèrit hauria disposat d'un compte bancari a Andorra on hauria arribat a tenir deu milions d'euros. Joan Carles I controlava aquest compte a través d'una societat instrumental dirigida per testaferros, Stream SA, la qual es va dissoldre oficialment el passat 4 de maig. Ara que s'ha fet aquesta troballa, queden en entredit les seves dues regularitzacions fiscals. Aquestes suposades irregularitats se sumen a tota la resta.

 

Els impulsors de la iniciativa sostenen en el document que "més enllà de possibles responsabilitats legals i/o penals, el poder legislatiu té l'obligació d'investigar els fets per depurar les responsabilitats polítiques que se'n puguin derivar, així com per assumir les mesures que consideri oportunes per fiscalitzar l'actuació de la Família Reial i de persones vinculades per evitar que es puguin cometre actuacions il·legals i/o il·lícites aprofitant la situació privilegiada que ocupen".

Com ja ha passat en les anteriors ocasions, i malgrat que aquest any va arribar a rebre l'aval dels lletrats del Congrés, la comissió d'investigació tornarà a topar previsiblement amb el mur infranquejable de la Mesa del parlament. En totes les peticions prèvies, el PSOE ha acabat unint els seus vots als del PP i Vox per a inadmetre totes les iniciatives en aquest sentit. També quan han comptat amb el vistiplau dels serveis jurídics.