L'independentisme s'ha tornat a mobilitzar al carrer aquest diumenge a Barcelona per reclamar al nou govern que desplegui la República. "Jo me la vaig jugar i vull que els meus representants se la juguin", han exigit un rere l'altre bona part de les breus intervencions que han obert l'acte protagonitzades per persones que d'una manera o altra han patit la repressió de l'Estat. La intervenció més contundent, però, ha estat la del membre del secretariat de l'ANC Jordi Pairó: "Què cony està passant que no se'ns està dient?", ha arribat a exclamar en un parlament atepeït de retrets per la incapacitat dels partits de tancar un acord.

La concentració s'ha organitzat en un lloc emblemàtic, a les portes del parc de la Ciutadella, la seu del Parlament, on aquest dilluns estava convocat el ple d'investidura de Jordi Sànchez, que finalment s'ha ajornat a l'espera de la resposta del Tribunal Europeu dels Drets Humans al recurs presentat davant la negativa del jutge Pablo Llarena a permetre que l'expresident de l'ANC, empresonat a Soto del Real, pugui assistir al ple.

Ha tancat l'acte el vicepresident de l'Assemblea, Agustí Alcoberro, que ha exigit que la majoria que l'independentisme va aconseguir el 21-D es concreti en un govern: "Tenim la majoria al Parlament per poder implementar la República i cal fer-ho de manera immediata", ha insistit. Des de la capçalera de l'acte han seguit els parlaments de l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els consellers Jordi Turull i Josep Rull. No hi havia, però, els màxims responsables dels grups independentistes de la Cambra catalana.

41manifestacio en defensa de la republica laura gomez

L'Assemblea, en ple procés per elegir el seu nou president, ha parlat avui amb dues veus. El primer parlament de l'ANC l'ha protagonitzat Jordi Pairo, amb un discurs molt dur contra els partits independentistes que encara no han aconseguit posar en marxa el nou govern. Després d'advertir que "la sobirania no es demana, s'exerceix", i de retreure que fa dos mesos que els partits negocien amb normalitat quan no hi ha un marc de normalitat, ha reclamat: "Què volem, un govern autonòmic? Oi que no? Doncs a veure si ens posem les piles!".

"Per què ens hem trencat la cara i sobretot per què rebrem represàlies? Per res?", ha interrogat, per exigir tot seguit explicacions sobre l'exigència d'un candidat efectiu. Pairó ha advertit que el carrer sap que no es pot cedir ni un gram davant l'Estat i ha alertat que al Parlament no apareix la mateixa determinació.

"Només acceptant les conseqüències de la lluita serem lliures per lluitar-la", ha advertit enmig de crides a la unitat i a "plantar cara al govern espanyol".

L'acte l'ha tancat Alcoberro amb un discurs més institucional per recordar el vot massiu que van aconseguir les formacions independentistes el 21-D. "Com a ciutadans de la República exigim implementar-la", ha reclamat. Fonts de l'ANC asseguren que ha estat una decisió interna oferir aquest doble discurs, tot i que també s'apunta a la negativa del vicepresident a llegir, com a màxim responsable, un discurs molt contundent contra els partits independentistes.

40manifestacio en defensa de la republica laura gomez

La capçalera de la manifestació ha iniciat la marxa al passeig de Colom i ha recorregut tot el moll de la Fusta fins arribar al Pla de Palau, on estava ubicat l'escenari.

Els parlaments s'han iniciat amb les intervencions de Jordi Peiró, el mecànic que es va negar a arreglar un cotxe de la Policia Nacional; el regidor Jordi Pesarodona, encausat per haver-se posat un nas de pallasso davant la policia; una funcionària que va protegir un col·legi electoral a l'1-O; una bombera, Irene Niebla; el pensionista Josep Morante, que ha assistit a totes les mobilitzacions... "Jo me la vaig jugar i vull que els meus representants se la juguin", han reclamat un rere l'altre.

Entre el públic s'han repetit els crits de "llibertat, presos polítics", "Puigdemont, el nostre president", "això no és justícia, és dictadura". L'acte s'ha tancat amb el cant d'Els Segadors amb tot el secretariat de l'ANC damunt l'escenari.